ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗ ΓΑΛΑΝΟΒΡΥΣΗ

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Το 11ο διεθνές μουσικό – χορευτικό πανηγύρι «Αραδοσίβια 2005» διοργανώνεται φέτος και είναι αφιερωμένο στην αξιοποίηση του Ολύμπου. Οργανωτής το Αγροτικό – Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων Ελασσόνας, με έδρα τη Γαλανόβρυση και το Στεφανόβουνο, που προγραμμάτισε και φέτος κορυφαίες φεστιβαλικές εκδηλώσεις.

Τα «Αραδοσίβια 2005» θα αρχίσουν το Σάββατο 27 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στον υπαίθριο χώρο του μουσείου στη Γαλανόβρυση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των οργανωτών, θα συμβούν τα εξής: Στην εκδήλωση συμμετέχουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρειο Ηπειρο. Ειδικότερα, θα εμφανισθούν τα πιο κάτω συγκροτήματα:

  • Καλλιτεχνικό συγκρότημα της Ομοσπονδίας Λογοτεχνικών και Καλλιτεχνικών Κύκλων της Κίνας (CFLAC)
  • Λαϊκό χορευτικό συγκρότημα «ΡΟΥΣ» της πόλης Βόλγογκραντ της Ρωσίας
  • Πολυφωνικό συγκρότημα Δερόπολης Β. Ηπείρου.

Το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Κώστας Κινής, ενώ την επιμέλεια και το γενικό συντονισμό όλων των εκδηλώσεων έχει ο Πρόεδρος του Μουσείου Κώστας Σαχινίδης, δρ. Κοινωνιολογίας. Τα «Αραδοσίβια 2005» γίνονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της ΔΕΠΤΑΚΑΛ – Δήμου Ελασσόνας.

Το διεθνές μουσικό – χορευτικό πανηγύρι αποτελεί κυρίως ένα αγροτικό πολιτιστικό πανηγύρι που έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον καταξιωμένους και σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της ευρύτερης περιοχής μας και της χώρας μας. Ιδιαίτερα διακρίνεται για την ποιότητα και το υψηλό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό του επίπεδο και για το λόγο αυτό έχει αποκτήσει διατοπικό χαρακτήρα, όπως άλλωστε είναι και ο χαρακτήρας του Μουσείου, με μια μεγάλη εμβέλεια και απήχηση, αφού κάθε χρόνο απλώνεται σε διάφορους δήμους του Νομού Λάρισας και διευρύνεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Γι΄ αυτό άλλωστε και όλες οι εκδηλώσεις, όπου γίνονται, προσελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου και έχουν μαζική προσέλευση κοινού με χιλιάδες θεατές, που ξεπερνούν τα τοπικά όρια αφού προσέρχονται από διάφορες περιοχές. Το κύριο χαρακτηριστικό όμως των εκδηλώσεων «Αραδοσίβια» είναι η συμμετοχή και συνεργασία πολλών καλλιτεχνών και επιστημόνων καθώς και πολλών ελληνικών και ξένων πολιτιστικών φορέων και συγκροτημάτων, που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου. Μέχρι σήμερα έχουν εμφανισθεί συγκροτήματα από: την Κούβα, την Αρμενία, το Dagistan και το Baskorstan της Ρωσίας, τη Γεωργία, το Κουρδιστάν, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, την Αιθιοπία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Σρι Λάνκα, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία κ.ά.

Όμως στη μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων έχει συμβάλει σημαντικά, με την έντονη προβολή τους, και η ουσιαστική υποστήριξη όλων των εκάστοτε χορηγών και όλων των τοπικών και άλλων ΜΜΕ (Ημερήσιος και Περιοδικός Τύπος Ελασσόνας και Λάρισας, τοπική Τηλεόραση και τοπική Ραδιοφωνικοί σταθμοί). Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων «Αραδοσίβια» είναι ότι κάθε χρόνο αφιερώνονται σε σημαντικά πολιτισμικά και κοινωνικά ζητήματα γενικότερου διατοπικού και υπερεθνικού χαρακτήρα, που απασχολούν ευρύτερα τη διεθνή και τοπική κοινωνία, με σκοπό να αναδειχθούν, μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια, πτυχές σύγχρονων κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων. Για το λόγο αυτό φέτος οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στο μεγάλο ζήτημα που ενδιαφέρει πρωταρχικά την περιοχή Ελασσόνας, και που είναι η αξιοποίηση του Ολύμπου. Γενικότερα το Αγροτικό – Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων, με το δημιουργικό του έργο και με όλες τις δραστηριότητές του και την έντονη πολιτιστική του παρέμβαση, έχει ως βασικό του στόχο την προαγωγή του Λαϊκού Πολιτισμού και συγχρόνως επιδιώκει να ανακουφίζει και να ψυχαγωγεί τους αγρότες της Θεσσαλικής γης καθώς και όλους τους φίλους του Αγροτικού Πολιτισμού, τους οποίους προσκαλεί και φέτος να πλαισιώσουν μαζικά όλες τις εκδηλώσεις του.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι:

  • Επιχειρήσεις «Γαλαξίας».
  • Ομαδικός Αμπελώνας Στεφανοβούνου – Τσαριτσάνης – Αετορράχης.
  • Επιχειρήσεις παραγωγής ροφημάτων Δημητρίου Ζαμανάκου
  • Ε.Π. – Ελεύθερο Πρατήριο – Ελ. Μ. Χατζούλη, Ελασσόνα.

Επίσης χορηγοί επικοινωνίας είναι και πάλι το θεσσαλικό τηλεοπτικό κανάλι TRT καθώς και οι εφημερίδες «Ελευθερία», «Έκδοση», «Αναγνώστης» και οι Ραδιοφωνικοί Σταθμοί Ελασσόνας και Λάρισας.

Όπως κάθε χρόνο, ένα μέρος του προγράμματος θα παρουσιασθεί και σε άλλους δήμους του νομού Λάρισας και άλλων περιοχών της Ελλάδας, όπως είναι οι πιο κάτω Δήμοι και οι Κοινότητες κατά νομούς:

Ν. Λάρισας:
Αγιάς (26/8/05)
Γόννων (26/8/05)
Βερδικούσιας(28/8/05)
Πλατυκάμπου (25/8/05 και 31/8/05)
Αρμενίου (30/8/05)
Τυρνάβου (1/9/05)

Ν. Μαγνησίας:
Κάρλας (δ.δ. Ριζομύλου 29/8/05)
ΑΙσωνίας (Διμήνι 31/8/05)

Ν. Ημαθίας:
Αλεξανδρείας (25/8/05)

Ν. Αττικής:
Καπανδριτίου (23 και 24/8/05)
Κηφισίας (24/8/05) και (2/9/05)

http://www.leukipoli.gr/politismos/event_august_01.asp