ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

ΣΤΗ ΓΑΛΑΝΟΒΡΥΣΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

του Γιάννη Μουκίδη

Το παραδοσιακό έθιμο της Σκεπής (…με την χαρακτηριστική προσφορά δώρων στους μαστόρους, που ήταν ανεβασμένοι στη στέγη) αναβίωσε χθες το πρωί σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο ύψωμα του Άη Γιώργη, στη Γαλανόβρυση Ελασσόνας, εκεί όπου βρίσκεται επιβλητικό το κτίριο του Μουσείου της Αγροτιάς, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες, μετά από προσπάθεια χρόνων της διοίκησης του Αγροτικού – Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων και των τοπικών φορέων.

Την εκδήλωση, που έγινε στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, άνοιξε σύντομη ομιλία από τον πρόεδρο του Αγροτικού – Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων Δρ. Κοινωνιολογίας κ. Κώστα Σαχινίδη, που ευχαρίστησε τόσο τη σημερινή δημοτική αρχή, όσο και την προηγούμενη δημοτική αρχή Ελασσόνας για το συνεχές ενδιαφέρον και τη συμβολή τους για την κατασκευή του Μουσείου, και τόνισε: «Είναι μια μέρα χαράς για την περιοχή, και το Μουσείο της Αγροτιάς γίνεται βήμα – βήμα πραγματικότητα. Έχουμε ένα λαογραφικό θησαυρό που θα τον στεγάζουμε εδώ, σ΄ αυτό το στολίδι για τον τόπο μας. Η προσπάθεια μας συνεχίζεται για να ολοκληρωθεί το όραμα μας, με τα 3 τμήματα που απομένει να γίνουν: το οικιστικό, το αγροτικό(αποθήκες, στέγαστρα), το κτηνοτροφικό (στάνες, τυροκομείο). Η ζωή μας χωρίς όραμα και στόχους δεν έχει νόημα…».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, αφού συγχάρηκε όλους όσοι μόχθησαν για να μπει το έργο σε φάση υλοποίησης, και τους εργολάβους του μηχανικούς Ευαγγ. Χαλκίδου και Νικ. Πουτακίδη, υπογράμμισε τη συνέχεια της προσπάθειας, που ήδη πήρε σάρκα και οστά, προκειμένου το Μουσείο να γίνει ένα επισκέψιμο λαογραφικό μουσείο για την περιοχή Ελασσόνας.

«Ένα όνειρο ζωής, μια προσπάθεια 15 χρόνων γίνεται πραγματικότητα, χάρη στις δικές σας προσπάθειες, το πείσμα και το μεράκι σας να δημιουργήσετε ένα πολύτιμο και ξεχωριστό κεφάλαιο πολιτισμού στον τόπο μας. Σας συγχαίρω και αναγνωρίζω στο πρόσωπο σας την ιερή προσήλωση στους στόχους που θέσατε για την ανάδειξη, καλλιέργεια και αναβίωση των τοπικών παραδόσεων μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς…». Αυτά τονίζει, ανάμεσα στα άλλα, η έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, στο μήνυμα της που διαβάστηκε στην εκδήλωση, αφού η ίδια απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Κύριος ομιλητής ήταν ο Δρ. Λαογραφίας – πρώην διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Γεώργιος Αικατερινίδης που τόνισε: «Αναβιώνει σήμερα ένα πανελλήνιο έθιμο, γνωστότατο και στη περιοχή Ελασσόνας. Έθιμο με ρίζες βαθιές και αυτό στη δημώδη δοξασιολογία, τονίζοντας ότι το Μουσείο θα αποτελεί όχι μόνο κιβωτό πολύτιμων αξιών του λαϊκού πολιτισμού, αλλά ευρύτερα θεματοφύλακα της παράδοσης στις επιμέρους μορφές της, όπως εκφραζόταν και εν μέρει μέσα από τα εκθέματα, έκφραση του τοπικού λαϊκού πολιτισμού…». Και ο διακεκριμένος ομιλητής ολοκλήρωσε: «Σημειώνω επιλογικά ότι εθνολογικά θεωρούμενο το έθιμο, εντάσσεται στις λεγόμενες διαβατήριες τελετές. Σε τελετές δηλαδή που αποβλέπουν, όπως σ΄ αυτή εδώ την περίπτωση, στην προστασία του οικοδομήματος και μάλιστα ενός οικοδομήματος, όπως είναι το μουσείο μας, με τους πολύτιμους θησαυρούς που σε λίγο θα θαυμάζουμε, μόλις τελειώσει η μουσειολογική μελέτη. Ευχόμαστε καλή αντάμωση στα επίσημα εγκαίνια και συγχαίρουμε όλους, όσοι με  οποιονδήποτε τρόπο, και με την όποια ιδιότητα, εμφανώς η αφανώς, μόχθησαν και μοχθούν για την επίτευξη ενός τόσο υψηλού στόχου, που πολλές περιοχές θα ζήλευαν…».

Χρήσιμα στοιχεία για το έθιμο της Στέγης «κατέθεσε» και ο γλύπτης κ. Βασίλης Οικονόμου.

Ακολούθησε η αναβίωση του εθίμου, και η εκδήλωση έκλεισε με ερμηνεία τραγουδιών από ομάδα γυναικών του χωριού, και εμφάνιση χορευτικής ομάδας Ποντίων του Πολιτιστικού Αραδοσιβίων(στη λύρα ο κ. Νίκος Δημητριάδης).

Παρόντες ακόμη ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χαρ. Τσιουβελακίδης, οι πρόεδροι Τ.Σ. Γαλανόβρυσης κ. Κ. Σαχινίδης και Στεφανοβούνου κ. Κυρ. Βαφειάδης, ο διαμερισματικός σύμβουλος Δήμου Λαρισαίων κ. Νικ. Κυριλλίδης, ο διευθυντής του Κ.Π. Ελασσόνας κ. Σπ. Αναγνωστάκης, οι εργολάβοι του έργου, ο πρόεδρος του Γ.Σ.Ε. Ελασσόνας κ. Στ. Χαιρετίδης, και αρκετός κόσμος, παρά τον χθεσινό καύσωνα.

http://www.leukipoli.gr/2008/politismos.asp?ID=2445