ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

του Γιάννη Μουκίδη

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΙΝΑ – ΡΩΣΙΑ – ΗΠΑ – ΕΛΛΑΔΑ

Το ΑΓΡΟΤΙΚΟ-ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ, με έδρα την Γαλανόβρυση και το Στεφανόβουνο Ελασσόνας, διοργανώνει και φέτος τις κορυφαίες ετήσιες φεστιβαλικές εκδηλώσεις του με τίτλο «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2009» 15ο  Διεθνές Μουσικοχορευτικό πανηγύρι, το Σάββατο και την Κυριακή 29 και 30 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου στην Γαλανόβρυση Ελασσόνας.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από την Αμερική, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ελλάδα.

Ειδικότερα, το Σάββατο 29 Aυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, θα εμφανισθούν:
– ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ
ΚΑΙ ΧΟΡΩΝ από την Περιφέρεια Γκουίτσου της ΚΙΝΑΣ
Colorful CΗΙΝΑ–Guizhou Art Group of Ethnic Songs and Dances

– ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ από τις ΗΠΑ
Native Nations Dance Theater USA

– ΜOΥΣΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΣΟΛΙΣΤ VLADISLAV MΟTIN από τη ΡΩΣΙΑ  Vladislav Motin Orchestra- RUSIA
Πληροφοριακά αναφέρεται ότι:
1. Το δεκαμελές συγκρότημα της Αμερικής αποτελείται από επαγγελματίες  καλλιτέχνες, οι οποίοι είναι αυτόχθονες Ινδιάνοι από την Φιλαδέλφεια και συγκαταλέγονται μεταξύ των καλυτέρων εκφραστών της φυλής τους. Καλλιτεχνική διευθύντρια του συγκροτήματος είναι η Vaughnda Hilton και συνυπεύθυνος είναι ο κ. Delwin Fiddler, ο οποίος είναι απόγονος του τελευταίου αρχηγού της φυλής του.
2. Το εξαμελές Ρώσικο συγκρότημα αποτελείται από βραβευμένους επαγγελματίες μουσικούς της Κρατικής Λυρικής Σκηνής της Αγίας Πετρούπολης, με πολλές διεθνείς και εθνικές διακρίσεις, με επικεφαλής τους τον σολίστα του βιολιού κ. Vladislav Motin.
3. Η Κινέζικη αποστολή συμπεριλαμβάνει 35 μουσικούς και χορευτές που προέρχονται από το: Central University of Nationalities, Leishan County Art, Rongjiang Art Group, Danzhai County Art, Kaili Municipal Ensemble of Songs and Dances. Ταυτόχρονα, μανεκέν από την Κίνα θα παρουσιάσουν σπάνιες παραδοσιακές φορεσιές του Chinese National Museum of Ethnology, που προέρχονται από πολλές περιοχές της Κίνας.
Την κινέζικη αποστολή συνοδεύει, ως επικεφαλής της, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Πολιτικής Συμβουλευτικής Συνδιάσκεψης της Περιφέρειας Γκουίτσου κ. Wu Jiafu, που αντιστοιχεί σε επίπεδο υπουργού. καθώς και αντιπροσωπεία διακεκριμένων στελεχών του Πολιτισμού και δύο δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού σταθμού Guizhou TV station. Καλλιτεχνικός διευθυντής των συγκροτημάτων είναι  κ. Wei Ponghui και διευθυντής παράστασης ο κ. WANG ANBANG.
Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, εκτός των τοπικών αρχών, μεταξύ άλλων επισήμων, έχουν προσκληθεί να παραστούν και ο Πρόξενος του Αμερικάνικου Προξενείου Θεσσαλονίκης καθώς και οι Μορφωτικοί Ακόλουθοι της Πρεσβείας της Κίνας και της Ρωσίας.
Την Κυριακή  30 Aυγούστου, στις 8.30 μ.μ.

Συμμετέχουν τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα των φορέων:
– ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ  ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ
-ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ  ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ
– ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ
Tο πρόγραμμα θα παρουσιάσουν ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Κώστας Κίνης και η ηθοποιός Χριστίνα Σαχινίδου. Την επιμέλεια και τον γενικό συντονισμό όλων των εκδηλώσεων έχει ο πρόεδρος του Μουσείου Κώστας Σαχινίδης, Δρ. Κοινωνιολογίας.
Τα «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2009» γίνονται υπό την αιγίδα του Δήμου Ελασσόνας, και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, και με  την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Κίνας στην Αθήνα και της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα.

ΧΟΡΗΓΟΙ της εκδήλωσης είναι οι :  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ  ΓΑΛΑΞΙΑΣ και το
κατάστημα Γ. ΓΙΩΤΣΑΣ, Τυροκομικά-Ζωοτροφές-Γεωργικά Μηχανήματα, Ελασσόνα
Επίσης ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ είναι και πάλι το θεσσαλικό τηλεοπτικό
κανάλι  Τ. R. Τ. καθώς και οι εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΚΔΟΣΗ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
και ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ και οι Ραδιοφωνικοί σταθμοί  Ελασσόνας και
Λάρισας.

Όπως κάθε χρόνο, ένα μέρος του προγράμματος θα παρουσιασθεί  και σε άλλους δήμους του Νομού Λάρισας και άλλων περιοχών της Ελλάδας, όπως  είναι οι πιο κάτω Δήμοι και οι Κοινότητες κατά νομούς:

Ν. Λάρισας: Πλατυκάμπου(31/8/09), Βερδικούσιας(30/8/09)
Ν. Πιερίας: Αιγίνιο(1/9/09)
Ν. Αττικής : Καπανδριτίου(28/8/09).

Το Διεθνές Μουσικοχορευτικό πανηγύρι αποτελεί κυρίως ένα ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ που έχει καθιερωθεί  ως ένας από τους πλέον καταξιωμένους και σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της ευρύτερης περιοχής μας και της χώρας μας. Ιδιαίτερα διακρίνεται για την ποιότητα και το υψηλό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό του επίπεδο και για το λόγο αυτό έχει αποκτήσει διατοπικό χαρακτήρα, όπως είναι και ο χαρακτήρας του Μουσείου. Γι’ αυτό άλλωστε και όλες οι εκδηλώσεις,
όπου γίνονται, προσελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου και έχουν μαζική προσέλευση κοινού, με χιλιάδες θεατές, που ξεπερνούν τα τοπικά όρια δεδομένου ότι προσέρχονται από διάφορες περιοχές.
Το κύριο χαρακτηριστικό όμως των εκδηλώσεων ΄΄ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ΄΄ είναι η συμμετοχή και συνεργασία πολλών καλλιτεχνών και Επιστημόνων καθώς  και πολλών ελληνικών και ξένων Πολιτιστικών Φορέων και συγκροτημάτων, που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου. Μέχρι σήμερα έχουν εμφανισθεί συγκροτήματα από: την ΑΙΓΥΠΤΟ, την ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, την AΙΘΙΟΠΙΑ, την ΑΡΜΕΝΙΑ, την ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, την ΓΕΩΡΓΙΑ, την ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, την ΙΣΠΑΝΙΑ, την ΚΟΥΒΑ, την ΟΥΓΓΑΡΙΑ, την ΡΟΥΜΑΝΙΑ, τη ΡΩΣΙΑ (από το Dagistan,το Baskorstan και το Volgogrand), την ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ, την ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ κ.ά.
Όμως, στην μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων, έχει συμβάλλει σημαντικά, με την έντονη προβολή τους, και  η ουσιαστική υποστήριξη όλων των εκάστοτε χορηγών και όλων  των τοπικών και άλλων ΜΜΕ ( Ημερήσιος και Περιοδικός Τύπος Ελασσόνας και Λάρισας, τοπική Τηλεόραση και τοπικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί).
Επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ» είναι ότι κάθε χρόνο αφιερώνονται σε σημαντικά πολιτισμικά και κοινωνικά ζητήματα γενικότερου διατοπικού και υπερεθνικού χαρακτήρα, που απασχολούν ευρύτερα την διεθνή και τοπική κοινωνία, με σκοπό να αναδειχθούν, μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια, πτυχές σύγχρονων κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων. Για το λόγο αυτό φέτος οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στους ΑΓΡΟΤΟ-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ.
Γενικότερα το ΑΓΡΟΤΙΚΟ-ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ, που είναι το πραγματικό ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ, με το δημιουργικό του έργο και με όλες τις δραστηριότητές του και την έντονη πολιτιστική του παρέμβαση, έχει ως βασικό του στόχο την προαγωγή του Λαϊκού Πολιτισμού και συγχρόνως επιδιώκει να ανακουφίζει και να ψυχαγωγεί τους  αγρότες της ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΓΗΣ καθώς και όλους τους φίλους του Αγροτικού Πολιτισμού, τους οποίους προσκαλεί και φέτος να πλαισιώσουν μαζικά όλες τις εκδηλώσεις του.

Επιστροφή στην κορυφή

Φωτογραφίες

http://www.leukipoli.gr/2008/anakoinoseis.asp?id=2501

http://www.ekdosi.gr/pdf/512.pdf