ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΝΤΟΠΙΑ ΣΠΟΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

του Γιάννη Μουκίδη

 

Το Αγροτικό – Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων Ελασσόνας, με έδρα την Γαλανόβρυση και το Στεφανόβουνο Ελασσόνας, διοργανώνει και φέτος τις κορυφαίες ετήσιες φεστιβαλικές εκδηλώσεις του, με τίτλο «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2010» – 16ο  ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ-ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ το Σάββατο 28 Αυγούστου 2010, ώρα 8.30 μ.μ. στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου στην Γαλανόβρυση.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από τη Νότιο Αφρική, Κάτω Ιταλία και την Ελλάδα. Ειδικότερα, θα εμφανισθούν τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα:

– «Monnyth Dance House», από την πόλη Tshwane της επαρχίας Gauteng  της Νότιας Αφρικής
– «AGRIKO», παραδοσιακό συγκρότημα των ελληνόφωνων χωριών της Νότιας Ιταλίας
–  Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγινίου Πιερίας.

Να σημειωθεί ότι οι Νοτιο-Αφρικάνοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν αυθεντικούς χορούς της φυλής των «Ζουλού», και τους συνοδεύει ο εκπρόσωπος της CIOF-SOUTH AFRICA Ledwaba Charls France, με επικεφαλή το διευθυντή του συγκροτήματος Lalamani Muvhusi Lucky.

Οι Ιταλοί, που είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων θα παρουσιάσουν Γραικάνικους χορούς και τραγούδια, μεταξύ των οποίων είναι και o θεραπευτικός χορός Ταραντούλα (Pizzica), καθώς και άλλες σπαρακτικές μελωδίες της αγάπης και της ξενιτιάς της ελληνόφωνης περιοχής της Κάτω Ιταλίας.

Επικεφαλής της αποστολής τους είναι ο μουσικός Mattia Manco, τους συνοδεύει και ο αντιδήμαρχος του Zollino Antonio Chiga, καθώς και ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Συλλόγου Pompeo Maritati.

Tο πρόγραμμα θα παρουσιάσει: ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Κώστας Κινής.

Επίσης, την ίδια ημέρα, στις 28 Aυγούστου 2010, ώρα 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί και η 5η  ΕΚΘΕΣΗ  ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.
Την επιμέλεια και τον γενικό συντονισμό όλων των εκδηλώσεων έχει ο δραστήριος πρόεδρος του Μουσείου Κώστας Σαχινίδης, Δρ. Κοινωνιολογίας.
Τα «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ  2010» γίνονται με τη συνδιοργάνωση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελασσόνας(Κ.Ε.Δ.Ε.), του Επαρχείου Ελασσόνας και της Νομαρχίας Λάρισας. Μέγας χορηγός των εκδηλώσεων είναι οι επιχειρήσεις «ΓΑΛΑΞΙΑΣ».

Όπως κάθε χρόνο, τα ξένα συγκροτήματα  θα  εμφανισθούν και σε άλλους δήμους του Νομού Λάρισας και άλλων περιοχών της Ελλάδας, όπως παρακάτω:

Ν. Λάρισας: ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ (26/8/2010), ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑΣ (27/8/2010)
Ν. Μαγνησίας : ΚΑΡΛΑΣ (ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ 29/8/2010), ΑΙΣΩΝΙΑΣ (ΔΙΜΗΝΙ, 30/8/2010)
Ν. Θεσσαλονίκης: ΘΕΡΜΗΣ(31/8/2010)
Ν. Πιερίας: ΑΙΓΙΝΙΟΥ (1/9/2010).

Το Διεθνές Μουσικοχορευτικό Πανηγύρι αποτελεί κυρίως ένα Αγροτικό Πολιτιστικό Πανηγύρι, που έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον καταξιωμένους και σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της ευρύτερης περιοχής και της χώρας μας. Ιδιαίτερα διακρίνεται για την ποιότητα και το υψηλό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό του επίπεδο και για το λόγο αυτό έχει αποκτήσει διατοπικό χαρακτήρα, όπως είναι και ο χαρακτήρας του Μουσείου. Γι’ αυτό άλλωστε και όλες οι εκδηλώσεις, όπου γίνονται, προσελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου και έχουν μαζική προσέλευση κοινού, με χιλιάδες θεατές, που ξεπερνούν τα τοπικά όρια δεδομένου ότι προσέρχονται από διάφορες περιοχές.

Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων εκδηλώσεων είναι ότι κάθε χρόνο αφιερώνονται σε σημαντικά πολιτισμικά και κοινωνικά ζητήματα γενικότερου διατοπικού και υπερεθνικού χαρακτήρα, που απασχολούν ευρύτερα την διεθνή και τοπική κοινωνία, με σκοπό να αναδειχθούν, μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια, πτυχές σύγχρονων κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων.

Για το λόγο αυτό φέτος οι εκδηλώσεις «Αραδοσίβια 2010» είναι αφιερωμένες στη ντόπια σποροπαραγωγή και στην υγιεινή φυσική διατροφή, για την ανάδειξη και τη σωτηρία της γεωργικής βιοποικιλότητας και την αποφυγή των μεταλλαγμένων προϊόντων.

Φωτογραφίες

http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=7&aid=21431

http://www.leukipoli.gr/2008/anakoinoseis.asp?ID=3868

http://www.bestoflarissa.gr/showArticle.asp?pg=11&sub=49&aid=15074

Advertisements