ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΟ-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

Το ΑΓΡΟΤΙΚΟ-ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ, με έδρα την Γαλανόβρυση και το Στεφανόβουνο Ελασσόνας, διοργανώνει και φέτος τις κορυφαίες ετήσιες φεστιβαλικές εκδηλώσεις του με τίτλο »ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2009” 15ο  ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ-ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ το ΣΑΒΒΑΤΟ και την ΚΥΡΙΑΚΗ 29 και 30 Αυγούστου 2009, ώρα 8.30 μ.μ. στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου στην Γαλανόβρυση.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από την ΑΜΕΡΙΚΗ, την ΚΙΝΑ, τη ΡΩΣΙΑ και την ΕΛΛΑΔΑ.

Ειδικότερα τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα θα εμφανισθούν: το ΣΑΒΒΑΤΟ 29 Aυγούστου 2009, ώρα 8.30μ.μ.
– ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΩΝ από την Περιφέρεια Γκουίτσου της ΚΙΝΑΣ Colorful CΗΙΝΑ–Guizhou Art Group of Ethnic Songs and Dances
– ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ από τις ΗΠA Native Nations Dance Theater USA
– ΜOΥΣΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΣΟΛΙΣΤ VLADISLAV MΟTIN από τη ΡΩΣΙΑ Vladislav Motin Orchestra- RUSIA

Πληροφοριακά αναφέρεται ότι:
1. Το δεκαμελές συγκρότημα της Αμερικής αποτελείται από επαγγελματίες καλλιτέχνες, οι οποίοι είναι αυτόχθονες Ινδιάνοι από την Φιλαδέλφεια και συγκαταλέγονται μεταξύ των καλυτέρων εκφραστών της φυλής τους. Καλλιτεχνική διευθύντρια του συγκροτήματος είναι η Vaughnda Hilton και συνυπεύθυνος είναι ο κ. Delwin Fiddler, ο οποίος είναι απόγονος του τελευταίου αρχηγού της φυλής του.

2. Το εξαμελές Ρώσικο συγκρότημα αποτελείται από βραβευμένους επαγγελματίες μουσικούς της Κρατικής Λυρικής Σκηνής της Αγίας Πετρούπολης, με πολλές διεθνείς και εθνικές διακρίσεις, με επικεφαλής τους τον σολίστα του βιολιού κ.Vladislav Motin.

3. Η Κινέζικη αποστολή συμπεριλαμβάνει 35 μουσικούς και χορευτές που προέρχονται από το: Central University of Nationalities, Leishan County Art, Rongjiang Art Group, Danzhai County Art, Kaili Municipal Ensemble of Songs and Dances. Ταυτόχρονα κινέζικα μανεκέν θα παρουσιάσουν σπάνιες παραδοσιακές φορεσιές του Chinese National Museum of Ethnology, που προέρχονται από πολλές περιοχές της Κίνας.

Την κινέζικη αποστολή συνοδεύει, ως επικεφαλής της, ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Πολιτικής Συμβουλευτικής Συνδιάσκεψης της Περιφέρειας Γκουίτσου κ. Wu Jiafu, που αντιστοιχεί σε επίπεδο Υπουργού καθώς  και αντιπροσωπεία διακεκριμένων στελεχών του Πολιτισμού και δύο δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού σταθμού Guizhou TV station. Καλλιτεχνικός διευθυντής των συγκροτημάτων είναι  κ. Wei Ponghui και διευθυντής παράστασης ο κ. WANG ANBANG.

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, εκτός των τοπικών αρχών, μεταξύ άλλων επισήμων, έχουν προσκληθεί να παραστούν και ο Πρόξενος του Αμερικάνικου Προξενείου Θεσσαλονίκης καθώς και οι Μορφωτικοί Ακόλουθοι της Πρεσβείας της Κίνας και της Ρωσίας.

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 30 Aυγούστου 2009, ώρα 8.30 μ.μ. Συμμετέχουν τα μουσικο-χορευτικά συγκροτήματα των Φορέων:

– ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ  ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ

-ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ  ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

– ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ

Tο πρόγραμμα θα παρουσιάσουν: ο διακεκριμένος σκηνοθέτης ΚΩΣΤΑΣ  ΚΙΝΗΣ και η ηθοποιός ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΧΙΝΙΔΟΥ. Την επιμέλεια και τον γενικό συντονισμό όλων των εκδηλώσεων έχει ο Πρόεδρος του Μουσείου ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ, Δρ. Κοινωνιολογίας.

Τα »ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ  2009” γίνονται ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ του ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ και της ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, της Πρεσβείας της ΚΙΝΑΣ στην Αθήνα και της Πρεσβείας της ΡΩΣΙΑΣ στην Αθήνα.

ΧΟΡΗΓΟΙ της εκδήλωσης είναι οι :  –  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ  ΓΑΛΑΞΙΑΣ και το κατάστημα Γ. ΓΙΩΤΣΑΣ, Τυροκομικά-Ζωοτροφές-Γεωργικά Μηχανήματα, Ελασσόνα  Επίσης ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ είναι και πάλι το θεσσαλικό τηλεοπτικό κανάλι  ΤRΤ καθώς και οι εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΚΔΟΣΗ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ και ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ και οι Ραδιοφωνικοί σταθμοί Ελασσόνας και Λάρισας. Όπως κάθε χρόνο, ένα μέρος του προγράμματος θα παρουσιασθεί  και σε άλλους δήμους του Νομού Λάρισας και άλλων περιοχών της Ελλάδας, όπως  είναι οι πιο κάτω Δήμοι και οι Κοινότητες κατά νομούς: Ν.Λάρισας:   ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ (31/8/09), ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑΣ (30/8/09) Ν.Πιερίας: ΑΙΓΙΝΙΟ (1/9/09) Ν.Αττικής: ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ (28/8/09).

Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ αποτελεί κυρίως ένα ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ που έχει καθιερωθεί  ως ένας από τους πλέον καταξιωμένους και σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της ευρύτερης περιοχής μας και της χώρας μας. Ιδιαίτερα διακρίνεται για την ποιότητα και το υψηλό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό του επίπεδο και για το λόγο αυτό έχει αποκτήσει διατοπικό χαρακτήρα, όπως είναι και ο χαρακτήρας του Μουσείου. Γι’αυτό άλλωστε και όλες οι εκδηλώσεις, όπου γίνονται, προσελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου και έχουν μαζική προσέλευση κοινού, με χιλιάδες θεατές, που ξεπερνούν τα τοπικά όρια δεδομένου ότι προσέρχονται από διάφορες περιοχές.

Το κύριο χαρακτηριστικό όμως των εκδηλώσεων “ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ” είναι η συμμετοχή και συνεργασία πολλών καλλιτεχνών και Επιστημόνων καθώς και πολλών ελληνικών και ξένων Πολιτιστικών Φορέων και συγκροτημάτων, που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου. Μέχρι σήμερα έχουν εμφανισθεί συγκροτήματα από: την ΑΙΓΥΠΤΟ, την ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, την AΙΘΙΟΠΙΑ, την ΑΡΜΕΝΙΑ, την ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, την ΓΕΩΡΓΙΑ, την ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, την ΙΣΠΑΝΙΑ, την ΚΟΥΒΑ, την ΟΥΓΓΑΡΙΑ, την ΡΟΥΜΑΝΙΑ, τη ΡΩΣΙΑ (από το Dagistan,το Baskorstan και το Volgogrand), την ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ, την ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ κ.ά.

Όμως στην μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων, έχει συμβάλλει σημαντικά, με την έντονη προβολή τους, και  η ουσιαστική υποστήριξη όλων των εκάστοτε χορηγών και όλων των τοπικών και άλλων ΜΜΕ ( Ημερήσιος και Περιοδικός Τύπος Ελασσόνας και Λάρισας, τοπική Τηλεόραση και τοπικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί).

Επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων “ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ” είναι ότι κάθε χρόνο αφιερώνονται σε σημαντικά πολιτισμικά και κοινωνικά ζητήμα τα γενικότερου διατοπικού και υπερεθνικού χαρακτήρα, που απασχολούν ευρύτερα την διεθνή και τοπική κοινωνία, με σκοπό να αναδειχθούν, μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια, πτυχές σύγχρονων κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων. Για το λόγο αυτό φέτος οι εκδηλώσεις μας είναι αφιερωμένες στους ΑΓΡΟΤΟ-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ. Γενικότερα το ΑΓΡΟΤΙΚΟ-ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ, που είναι το πραγματικό ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ, με το δημιουργικό του έργο και με όλες τις δραστηριότητές του και την έντονη πολιτιστική του παρέμβαση, έχει ως βασικό του στόχο την προαγωγή του Λαϊκού Πολιτισμού και συγχρόνως επιδιώκει να ανακουφίζει και να ψυχαγωγεί τους  αγρότες της ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΓΗΣ καθώς και όλους τους φίλους του Αγροτικού Πολιτισμού, τους οποίους προσκαλεί και φέτος να πλαισιώσουν μαζικά όλες τις εκδηλώσεις του.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Χρώματα της Κίνας. Καλλιτεχνικό Συγκρότημα εθνικών τραγουδιών και χορών της Περιφέρειας Γκουίτσου από την ΚΙΝΑ Colorful CΗΙΝΑ-Guizhou Art Group of Ethnic Songs and Dances

Το Καλλιτεχνικό Συγκρότημα τραγουδιών και χορών της Κίνας προέρχεται από την Περιφέρεια Γκουίτσου και απαρτίζεται από πέντε διαφορετικές καλλιτεχνικές ομάδες. Ειδικότερα η Κινέζικη αποστολή συμπεριλαμβάνει μουσικούς και χορευτές από το: Central University of Nationalities, Leishan County Art, Rongjiang Art Group, Danzhai County Art, Kaili Municipal Ensemble of Songs and Dances, καθώς και από κινέζικα μανεκέν που θα παρουσιάσουν σπάνιες παραδοσιακές φορεσιές του Κινέζικου Εθνικού Μουσείου Εθνολογίας (Chinese National Museum of Ethnology), οι οποίες προέρχονται από πολλές περιοχές της Κίνας. Οι κινέζοι καλλιτέχνες, σύμφωνα με το πρόγραμμα, μαζί με τις πολύ- χρωμες φανταστικές φορεσιές τους, τους χορούς και τα τραγούδια τους, παρουσιάζουν τον καθημερινό κινέζικο Πολιτισμό και τα  σύμβολα διαφόρων εθνοτήτων, δεδομένου ότι ολόκληρη η Κίνα αποτελείται από 56 εθνότητες. Πρόκειται για ένα ιστορικό Πανόραμα του κινέζικου Πολιτισμού που χρονολογείται σε 5000 χρόνια, κατά δυναστείες, όπου παρουσιάζονται οι φορεσιές της κάθε περιόδου (δυναστείας), με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά χρώματα της κάθε φυλής. Μάλιστα, γι’αυτό το λόγο η κινέζικη αποστολή φέρει και τον γενικό τίτλο “Χρώματα της Κίνας”.  Ιδιαίτερα ξεχωρίζουν οι Θιβετιανοί λατρευτικοί και ενδυματολογικοί θησαυροί, οι φορεσιές των νομαδικών λαών που προέρχονται από τις στέπες της Μογγολίας και της συνοριακής περιοχής της Βόρειας Κίνας και της Νορμανδίας. Επίσης παρουσιάζονται χοροί και τραγούδια των Τατάρων της αυτόνομης περιοχής Τιανσιάν (Tianshan) που αποκαλείται και ως “χώρα του τραγουδιού και του χορού”.

Την κινέζικη αποστολή συνοδεύει, ως επικεφαλής της, ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Πολιτικής Συμβουλευτικής Συνδιάσκεψης της Περιφέρειας Γκουίτσου κ. Wu Jiafu, καθώς και αντιπροσωπεία διακεκριμένων στελεχών του Πολιτισμού και δύο δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού σταθμού Guizhou TV. Καλλιτεχνικός διευθυντής των συγκροτημάτων είναι ο κ.WANG ANBANG.

Χοροθέατρο των αυτοχθόνων εθνών από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ Native Nations Dance Theater

Το Χοροθέατρο των αυτοχθόνων εθνών  ιδρύθηκε, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, το 1991 και είναι η μοναδική επαγγελματική χορευτική ομάδα Ινδιάνων στην πόλη της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ. Η ομάδα διευθύνεται από την κ.Vaughnda Hilton, η οποία είναι και η βασική ιδρύτριά της, μαζί με τον υποδιευθυντή της κ. Delwin Fiddler Jr., ο οποίος είναι απόγονος του αρχηγού της φυλής του «Κεφάλι Τάρανδου» και του αρχηγού «Καθιστό Βουβάλι».

Το Χοροθέατρο έχει καταστεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για επιμορφωτικές παρουσιάσεις, αναφορικά με τους Ινδιάνους, καθώς και για τα διαδραστικά εκπαιδευτικά του προγράμματα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν: ιστορία, πολιτισμό,

χορό, μουσική από φλάουτο, κρουστά και ιστορίες από διάφορα έθνη αυτοχθόνων Ινδιάνων της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Όλοι οι καλλιτέχνες του συγκροτήματος είναι αυτόχθονες Ινδιάνοι από την Φιλαδέλφεια και μεταξύ των καλυτέρων εκφραστών της φυλής τους.

Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει αυθεντικούς Αμερικάνικους- Ινδιάνικους γυναικείους και ανδρικούς χορούς που έχουν παρακολουθήσει εκατομμύρια θεατές σε πολλές χώρες του κόσμου, όπου εμφανίστηκαν, από την Αγγλία μέχρι την Κεντρική Ασία. Ειδικότερα, η ομάδα έχει δώσει παραστάσεις, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ, στο Μουσείο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και Κοινοπολιτείας, καθώς και στην Ντίσνεϋ, στο θέατρο Discovery, στη φυλή Seminole στη Φλώριδα, στο Ινδιάνικο σχολείο του Αγ. Ιωσήφ, στην Ακαδημία Φυσικών Επιστημών στη Φιλαδέλφεια, το μουσικό θέατρο Prince και το Σμιθσονιακό εθνικό μουσείο των Ινδιάνων κ.α.

Επίσης το συγκρότημα έχει κάνει πολλές ειδικές δημόσιες εμφανίσεις σε παρελάσεις, ταινίες, ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, στα κανάλια ΑΒC και PBS κ.λπ., ενώ οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές μεγάλες εφημερίδες των χωρών που επισκέφθηκαν.

Το Χοροθέατρο βρίσκεται στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ και πάλι με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Μουσικό σχήμα του σολίστ Vladislav Motin  από τη ΡΩΣΙΑ

Το Μουσικό σχήμα του σολίστ Vladislav Motin δημιουργήθηκε την Άνοιξη του 2009 και αποτελείται από τους διακεκριμένους μουσικούς : Sergey Pyatakov, Κιθάρα Μπάσο, Vladislav Korotkikh, Φλάουτο, Vitaly Kuzmichenko, ηλεκτρική κιθάρα, φωνητικά, Yury Khomonenk, ντράμς. Μαζί τους τραγουδά και η Olga Μotina, μουσικός.

Όλα τα μέλη της ορχήστρας έκαναν μουσικές σπουδές από πολύ μικρή ηλικία και συνέχισαν, μέχρι σήμερα, κάνοντας μουσική καριέρα ως επαγγελματίες, στην Αγία Πετρούπολη και αλλού. Συμμετείχαν σε πολλές και διάφορες ορχήστρες και συνεργάστηκαν με τους καλύτερους μουσικούς της Ρωσίας ενώ έτυχαν εξαιρετικών διακρίσεων, όπως από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Πολιτισμού και Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης κ.λπ. Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει σύγχρονα τραγούδια της Ρωσίας και του διεθνούς ρεπερτορίου αλλά όλοι τους διακατέχονται από μια αίσθηση αντικομφορμισμού. Επίσης συμμετείχαν σε πολλά Φεστιβάλ της Ρωσίας και πολλών άλλων χωρών. Ο επικεφαλής του μουσικού σχήματος, ο κ.Vladislav Motin είναι σολίστ του βιολιού στην Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής της Αγίας Πετρούπολης, με πολλές διεθνείς και εθνικές διακρίσεις ενώ αναδείχθηκε νικητής σε αρκετούς Διεθνείς Διαγωνισμούς σε ηλεκτρικό βιολί, παρά το νεαρό της ηλικίας του.

Εφημερίδα  «Έκδοση» – 29/07/2009
http://www.ekdosi.gr/pdf/510.pdf