ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΝΤΟΠΙΑ ΣΠΟΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το ΑΓΡΟΤΙΚΟ-ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ, με έδρα την Γαλανόβρυση και το Στεφανόβουνο Ελασσόνας, διοργανώνει και φέτος τις κορυφαίες ετήσιες φεστιβαλικές εκδηλώσεις του με τίτλο “ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2010” 16ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ-ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ το ΣΑΒΒΑΤΟ 28 Αυγούστου 2009, ώρα 8.30μ.μ. στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου στην Γαλανόβρυση. Στην εκδήλωση συμμετέχουν μουσικο χορευτικά συγκροτήματα από τη ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ, την ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ και την ΕΛΛΑΔΑ.Ειδικότερα θα εμφανισθούν τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα:

•Monnyth Dance House, από την πόλη Tshwane της επαρχίας Gauteng της Νότιας Αφρικής
• “AGRIKO”, παραδοσιακό συγκρότημα των ελληνόφωνων χωριών της Νότιας Ιταλίας
•Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγινίου Πιερίας
Πληροφοριακά σας αναφέρουμε ότι οι Νοτιο-Αφρικάνοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν αυθεντικούς χορούς της φυλής των ΖΟΥΛΟΥ και τους συνοδεύει ο εκπρόσωπος της CIOF-SOUTH AFRICA Ledwaba Charls France με επικεφαλή τον Διευθυντή του συγκροτήματος κ. Lalamani Muvhusi Lucky. Οι Ιταλοί, που είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων θα παρουσιάσουν Γραικάνικους χορούς και τραγούδια, μεταξύ των οποίων είναι και o θεραπευτικός χορός Ταραντούλα (Pizzica) καθώς και άλλες σπαρακτικές μελωδίες της αγάπης και της ξενιτιάς της ελληνόφωνης περιοχής της Κάτω Ιταλίας.
Επικεφαλής της αποστολής τους είναι ο μουσικός κ. MATTIA MANCO ενώ τους συνοδεύει και ο Αντιδήμαρχος του Zollino κ. ANTONIO CHIGA καθώς και ο Πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Συλλόγου κ. Pompeo Maritati.
Tο πρόγραμμα θα παρουσιάσει: ο διακεκριμένος σκηνοθέτης ΚΩΣΤΑΣ ΚΙΝΗΣ.
Επίσης την ίδια ημέρα, στις 28 Aυγούστου 2010, ώρα 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί και η 5η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.
Το κύριο χαρακτηριστικό όμως των εκδηλώσεων “ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ” είναι η συμμετοχή και συνεργασία πολλών καλλιτεχνών και Επιστημόνων καθώς και πολλών ελληνικών
και ξένων Πολιτιστικών Φορέων και συγκροτημάτων, που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου. Μέχρι σήμερα έχουν εμφανισθεί συγκροτήματα από: την ΑΙΓΥΠΤΟ, την ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, την AΙΘΙΟΠΙΑ, την ΑΡΜΕΝΙΑ, την ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, την ΓΕΩΡΓΙΑ, την ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, τις ΗΠΑ, την ΙΣΠΑΝΙΑ, την ΚΙΝΑ, την ΚΟΥΒΑ, την ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, την ΟΥΓΓΑΡΙΑ, την ΡΟΥΜΑΝΙΑ, τη ΡΩΣΙΑ (από το Dagistan,το Baskorstan και το Volgogrand, την Αγ. Πετρούπολη), την ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ, την ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ κ.ά.
Όμως στην μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων, έχει συμβάλλει σημαντικά, με την έντονη προβολή τους, και η ουσιαστική υποστήριξη όλων των εκάστοτε χορηγών και όλων των τοπικών και άλλων ΜΜΕ ( Ημερήσιος και Περιοδικός Τύπος Ελασσόνας και Λάρισας, Τηλεόραση και τοπικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί).
Επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων “ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ” είναι ότι κάθε
χρόνο αφιερώνονται σε σημαντικά πολιτισμικά και κοινωνικά ζητήματα γενικότερου διατοπικού και υπερεθνικού χαρακτήρα, που απασχολούν ευρύτερα την διεθνή και τοπική κοινωνία, με σκοπό να αναδειχθούν, μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια, πτυχές σύγχρονων κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων.
Για το λόγο αυτό φέτος οι εκδηλώσεις μας είναι αφιερωμένες στη ΝΤΟΠΙΑ
ΣΠΟΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, για την ανάδειξη και τη σωτηρία της γεωργικής βιοποικιλότητας και την αποφυγή των μεταλλαγμένων όντων.
Γενικότερα το ΑΓΡΟΤΙΚΟ-ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ, που είναι το
πραγματικό ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ, με το δημιουργικό του έργο και με όλες τις δραστηριότητές του και την έντονη πολιτιστική του παρέμβαση, έχει ως βασικό του στόχο την προαγωγή του Λαϊκού Πολιτισμού και συγχρόνως επιδιώκει να ανακουφίζει και να ψυχαγωγεί τους αγρότες της ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΓΗΣ καθώς και όλους τους φίλους του Αγροτικού Πολιτισμού, τους οποίους προσκαλεί και φέτος να πλαισιώσουν μαζικά όλες τις εκδηλώσεις του.

Εφημερίδα «Έκδοση» – 18/8/2010
http://ekdosi.gr/pdf/561.pdf