«Αναγνώστης»

» Του Γιάννη Μουκίδη
» 04/09/2006

Για μια ακόμη χρονιά, τα «Αραδοσίβια», οι παραδοσιακές εκδηλώσεις με διεθνή χαρακτήρα, που έχουν γίνει πια θεσμός για την περιοχή Ελασσόνας και ευρύτερα για το νομό Λάρισας, χάρισαν μια ξεχωριστή βραδιά ομορφιάς και ποιότητας για τους εκατοντάδες φίλους της παράδοσης, που τις παρακολούθησαν στο λόφο του Αγίου Γεωργίου Γαλανόβρυσης, δίπλα από το κτίριο – μουσείο που κατασκευάζεται εκεί.

Οι άνθρωποι του Αγροτικού – Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων, με τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας και της ΔΕΠΤΑΚΑΛ του δήμου Ελασσόνας, και με τη συνδρομή χορηγών και ευρωπαϊκού προγράμματος, παρουσίασαν το 12ο μουσικοχορευτικό πανηγύρι, αφιερωμένο στο φυσικό περιβάλλον, με την παρουσία τριών φολκλορικών σχημάτων από την Γεωργία, την Ινδία, αλλά και την Ελλάδα (Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης Λάρισας), που καθήλωσαν τους θεατές, οι οποίοι εντυπωσιασμένοι χειροκροτούσαν ασταμάτητα με θέρμη.

Δεξιοτέχνες μουσικοί και επιδέξιοι χορευτές, εντυπωσίασαν στη σκηνή των εκδηλώσεων, αποδίδοντας προγράμματα με ρυθμούς, χρώματα, μελωδίες, μακρινούς και κοντινούς ήχους.

Στην αρχή της εκδήλωσης, που παρουσίασαν η ηθοποιός Γεωργία Ζώη και ο σκηνοθέτης Κώστας Κινής, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου και «ψυχή» των εκδηλώσεων δρ. Κοινωνιολογίας Κώστας Σαχινίδης, που αναφέρθηκε στο πολυποίκιλο και πολύχρονο έργο που επιτελεί ο σύλλογος, ευχόμενος το Αγροτικό Μουσείο που «κόλλησε» προσωρινά στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας και των εργολάβων να γίνει σύντομα πραγματικότητα, ευχαριστώντας παράλληλα το δήμο Ελασσόνας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και όλους όσοι συνέβαλλαν στην κατασκευή του Μουσείου.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Χρ. Καραγιάννης συγχάρηκε τη διοίκηση του Μουσείου για το «έργο ζωής» που επιτελούν σε ένα κρίσιμο τομέα, όπως είναι η διατήρηση του παραδοσιακού πολιτισμού, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής για τη συμπαράσταση.

Μετά τους χαιρετισμούς, ακολούθησε το αφιέρωμα στο φυσικό περιβάλλον, όπου ο αναπληρωτής καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Θεοχάρης Ζιάγκας, με ζωντανό λόγο, μίλησε με ενδιαφέροντα στοιχεία για τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην επαρχία Ελασσόνας και στο νομό Λάρισας, εάν η πολιτεία προχωρήσει στην εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων Δομενίκου, προβληματίζοντας το ακροατήριο.

Να σημειωθεί ότι εφέτος λειτούργησαν στο χώρο των εκδηλώσεων και εκθεσιακά περίπτερα φορέων και συλλόγων με τοπικά προϊόντα, που τα επισκέφθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες.

Παρευρέθηκαν, εκτός των προαναφερομένων, οι βουλευτές κ.κ. Νασιώκας και Τσιόγκας, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ως εκπρόσωπος του νομάρχη Λάρισας ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Δημήτριος Τσιουρής, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι κ.κ. Σιδερόπουλος και Λυγούρας, η υποψήφια νομάρχης Λάρισας κ. Ευαγγελία Λιακούλη, ο δήμαρχος Ποταμιάς κ. Ι. Τσούτσος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ελασσόνας κ. Κατσιαφλιάκας, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Καραβέντζας, Αργύρη – Μουτζίκου, Μητός, ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΚΑΛ κ. Βαλατσός, ως εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Χατζημιχάλη ο κ. Γεώργιος Κατσιούρας, δημοτικοί σύμβουλοι, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Β. Φαρμάκης και Β. Κατής, υποψήφιοι νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πανεπιστημιακοί από διάφορες περιοχές της χώρας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, και πολύς κόσμος.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Εφημερίδα «Αναγνώστης»
http://www.elassona.com.gr/idxfls/typos/anagnostis060904.php

 

 

 

Advertisements