Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας την 1-1-2009 στο νεοανεγερθέν κτήριο του Μουσείου της ΑΓΡΟΤΙΑΣ, με την παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλων μελών και φίλων του Συλλόγου. Στη σύντομη ομιλία του, ο Πρόεδρος Δρ Κώστας Σαχινίδης αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του παρελθόντος χρόνου καθώς και στο Πρόγραμμα δράσης του νέου ενώ τόνισε την αναγκη της συστράτευσης όλων των μέλών μαζί με όλους τους συντοπίτες και τους φίλους του Αγροτικού Πολιτισμού να βοηθήσουν αποφασιστικά στον εμπλουτισμό του κτηρίου με μουσειακά αντικείμενα της περιοχής Ελασσόνας.

Απολογισμός Δραστηριοτήτων έτους 2009

Κατά το έτος 2009 έγιναν οι πιο κάτω δραστηριότητες:
•Κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλειόπιττας στις 2-1-2009
•Μετά από επανειλημμένες παραστάσεις σε όλες τις τοπικές αρχές και τις αρμόδιες

Υπηρεσίες και με τη συνεργασία του Δήμου Ελασσόνας, ολοκληρώθηκε, επιτέλους, το, επί χρόνια, ημιτελές κτήριο του Μουσείου της Αγροτιάς. Μάλιστα στις 19 Ιουλίου 2009 πραγματοποιήθηκε, πανηγυρικά, και το έθιμο της σκεπής, σύμφωνα με το οποίο έγινε δημόσια προσφορά δώρων (ειδών ρουχισμού) στους μάστορες του σπιτιού, κατά τον παραδοσιακό τρόπο. Επίσης κατά την τελετή αυτή, έγιναν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο κ. Γ. Πασχόπουλο και από τον Πρόεδρο του Μουσείου Δρα Κ. Σαχινίδη ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο τ. Διευθυντή του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Δρ Γ.Ν.Αικατερινίδης.
Ακόμη, στην εκδήλωση, γυναίκες των Αραδοσιβίων τραγούδησαν τοπικά τραγούδια ενώ παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Αραδοσιβίων χόρεψαν ποντιακούς χορούς, με τη συνοδεία, στη λύρα, του βετεράνου οργανοπαίχτη Νίκου Δημητριάδη.
Κατά το τέλος του 2009, άρχισε και η μεταφορά και τοποθέτηση των μουσειακών αντικειμένων οικιακής χρήσης, με τη συνεργασία της κ.Νίκης Σερσέμη και άλλων γυναικών των Αραδοσιβίων.

Διοργανώθηκε το 15ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ  “ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2009”, στις 29 και 30 Αυγούστου 2009, με τη συμμετοχή συγκροτημάτων από τις ΗΠΑ, την ΚΙΝΑ, τη ΡΩΣΙΑ και την ΕΛΛΑΔΑ.

Οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στους Αγροτοσυνεταιρισμούς, για τους οποίους μίλησε η επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ε. Παπαδοπούλου. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τον σκηνοθέτη ΚΩΣΤΑ ΚΙΝΗ και την ηθοποιό ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΧΙΝΙΔΟΥ.

Διοργανώθηκε η 4η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ στις 29 και 30 Αυγούστου 2009 στον χώρο των εκδηλώσεων του Μουσείου με τη συμμετοχή Επαγγελματικών και Συνεταιριστικών Φορέων της Επαρχίας Ελασσόνας καθώς και διακεκριμένων ντόπιων καλλιτεχνών.

Όλες τις εκδηλώσεις “ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2009” παρακολούθησαν περισσότεροι από 900 θεατές και επισκέπτες.
•Το Μουσείο συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου Ελασσόνας με διάφορα εκθέματα αγροτικών αντικειμένων και εργαλείων.

Πρόγραμμα Δράσης έτους 2010

Για το έτος 2010 προγραμματίζονται οι πιο κάτω δραστηριότητες με τη συνεργασία του Δήμου Ελασσόνας:
•Τοποθέτηση των μουσειακών αντικειμένων στο Μουσείο.
•Ενέργειες για την εκπόνηση Μελέτης χωροθέτησης και ανάπτυξης των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του Μουσείου για το Κτηνοτροφικό και το Γεωργικό Τμήμα και για άλλους χρηστικούς χώρους της αγροτικής κοινωνίας (Καφενείο, Κουρείο, Τσαγκάρικο κ.λπ.) καθώς και του ανοιχτού πέτρινου Θεάτρου.
•Ενέργειες για την εκπόνηση Μελέτης και κατασκευή συμπληρωματικών βοηθητικών κτισμάτων στο Μουσείο (Περίφραξη, Φούρνος, Πηγάδι, Βρύση, εξωτερική Τουαλέτα κ.λπ.) καθώς και εσωτερικές διαρρυθμίσεις-προσθήκες (Τζάκι, Ασανσέρ για τα ΑΜΕΑ, προθήκες για τα εκθέματα κ.λπ.).
•Διοργάνωση του 16ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ “ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2010”, στις 28 και 29 Αυγούστου 2010, με τη συμμετοχή συγκροτημάτων από τη ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ, τη ΣΟΥΗΔΙΑ και την ΕΛΛΑΔΑ, σε συνεργασία με διάφορους δήμους και άλλους Φορείς της Ελλάδας .
•Διοργάνωση της 5ης ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ στις 28 και 29 Αυγούστου 2010.
•Καταγραφή και Τηλεοπτική Παρουσίαση των τοπικών εθιμικών εκδηλώσεων.
•Συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις με εκθέματα του Μουσείου (Γιορτή Φέτας κ.λπ.)
•Διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου των εκδηλώσεων.

Εφημερίδα «Έκδοση» – 13/01/2010
http://www.ekdosi.gr/pdf/532.pdf