ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το ΑΓΡΟΤΙΚΟ – ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, με έδρα τη Γαλανόβρυση και το Στεφανόβουνο Ελασσόνας, διοργανώνει και φέτος τις κορυφαίες ετήσιες εκδηλώσεις του με τίτλο: «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2006 – 12ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ – ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ» την Κυριακή 27 Αυγούστου 2006, ώρα 8:30 μ.μ. στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου στη Γαλανόβρυση.
Οι εκδηλώσεις «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2006» είναι αφιερωμένες στο μεγάλο ζήτημα, που ενδιαφέρει πρωταρχικά την περιοχή Ελασσόνας, και που είναι το Καθαρό και Φυσικό Περιβάλλον, το οποίο κινδυνεύει να καταστραφεί ανεπανόρθωτα και, ταυτόχρονα, να μειώσει σημαντικά το όριο ζωής του πληθυσμού, εάν, τελικά, αρχίσει η εξόρυξη του Λιγνίτη στην ορεινή περιοχή του Δομενίκου Ελασσόνας.
Το Διεθνές Μουσικο – χορευτικό Πανηγύρι αποτελεί, κυρίως, ένα Αγροτικό Πολιτιστικό Πανηγύρι, που έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον καταξιωμένους και σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της ευρύτερης περιοχής και της χώρας μας. Ιδιαίτερα, διακρίνεται για την ποιότητα και το υψηλό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό του επίπεδο και για τον λόγο αυτό έχει αποκτήσει διατοπικό χαρακτήρα, όπως άλλωστε είναι και ο χαρακτήρας του Μουσείου, με μια μεγάλη εμβέλεια και απήχηση, αφού, κάθε χρόνο, απλώνεται σε διάφορους Δήμους του Νομού Λάρισας και διευρύνεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Γι’ αυτό, άλλωστε, και όλες οι εκδηλώσεις, όπου γίνονται, προσελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου και έχουν μαζική προσέλευση κοινού, με χιλιάδες θεατές, που ξεπερνούν τα τοπικά όρια, αφού προσέρχονται από διάφορες περιοχές. Το κύριο χαρακτηριστικό, όμως, των εκδηλώσεων «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ» είναι η συμμετοχή και η συνεργασία πολλών καλλιτεχνών και Επιστημόνων, καθώς και πολλών ελληνικών και ξένων Πολιτιστικών Φορέων και συγκροτημάτων, που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου. Μέχρι σήμερα, έχουν εμφανισθεί συγκροτήματα από την Κούβα, την Κίνα, την Αρμενία, το Νταγκιστάν, το Μπασκιρστάν και το Βόλγογκραντ της Ρωσίας, τη Γεωργία, το Κουρδιστάν, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, την Αιθιοπία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Σρι Λάνκα, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία κ.ά.
Γενικότερα, το ΑΓΡΟΤΙΚΟ – ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ, με το δημιουργικό του έργο και με όλες τις δραστηριότητές του και την έντονη πολιτιστική του παρέμβαση, έχει ως βασικό του στόχο την προαγωγή του Λαϊκού Πολιτισμού και, συγχρόνως, επιδιώκει να ανακουφίζει και να ψυχαγωγεί τους αγρότες της Θεσσαλικής Γης, καθώς και όλους τους φίλους του Αγροτικού Πολιτισμού, τους οποίους προσκαλεί και φέτος να πλαισιώσουν μαζικά όλες τις εκδηλώσεις του, όπως την Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων στις 18:30 και τα διεθνή συγκροτήματα στις 20:30.
Στη φετινή εκδήλωση συμμετέχουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από την Ινδία, τη Γεωργία και την Ελλάδα (με χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας).
Φολκλορικό Χορευτικό Συγκρότημα «Αϊσί»
Το Φολκλορικό Χορευτικό Συγκρότημα «Αϊσί» ιδρύθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας το 1987 και πολύ γρήγορα έγινε διάσημο. Μέχρι σήμερα, έδωσε εκατοντάδες παραστάσεις και συμμετείχε σε πολλούς διαγωνισμούς, όπου κατέκτησε αρκετά βραβεία. Ειδικότερα, το 1990, έλαβε την πρώτη θέση και τιμητικό τίτλο στον διαγωνισμό «Kalebs Chaubavt Perkhuli», που έγινε στην πόλη Kutaisi. To 1996, το συγκρότημα πήρε μέρος στο 1ο Γεωργιανό Φεστιβάλ για μαθητές – νέους και κατέκτησε το βραβείο του νικητή. Το 1999, το συγκρότημα συμμετείχε στον 2ο Κρατικό Διαγωνισμό του Ρουστάβι και κέρδισε το υψηλότερο βραβείο και χρυσά μετάλλια. Το ίδιο βραβείο κέρδισε και στον Διαγωνισμό Γεωργιανής Παράδοσης, που έγινε στο Μπατούμι το 2002.
Επίσης, το φολκλορικό Χορευτικό Συγκρότημα «Αϊσί» έχει πάρει μέρος σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ και εκδηλώσεις, σε διάφορες χώρες, όπως: η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρωσία, η Βουλγαρία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κ.ά.

Ινδικό Καλλιτεχνικό Συγκρότημα «Μιχίρ Κουμάρ Μπασού»

Το μουσικοχορευτικό συγκρότημα «Μιχίρ Κουμάρ Μπασού» αποτελείται από πέντε φημισμένους μουσικούς και πέντε διακεκριμένους χορευτές της Ινδίας. Επικεφαλής του καλλιτεχνικού συγκροτήματος είναι ο μουσικοσυνθέτης κ. Μιχίρ Κουμάρ Μπασού, ενώ καλλιτεχνικός διευθυντής του χορευτικού είναι ο κ. Τζούντικα Ντέϊ. Επίσης, συμμετέχουν οι μουσικοί: Nilanjan Sengupta (τάβλα), Sudip KumarGhosh (συνθεσάϊζερ), Subhaw Kanti Das (κρουστά) και οι τραγουδιστές Surinder Rohilla, Ritu Sharma και Sanchari Datta.
Ο Μιχίρ Μπασού είναι δημοφιλής καλλιτέχνης και πολύπλευρο ταλέντο, με πολλές μουσικές ικανότητες, τις οποίες κληρονόμησε από τη μητέρα του. Ασχολήθηκε με τη μουσική από τα σχολικά του χρόνια και πολύ νωρίς έγινε επαγγελματίας καλλιτέχνης με την καθοδήγηση των διαφόρων γκουρού της Ινδικής μουσικής. Από τότε που μετακόμισε, από τη γενέτειρά του, στο Δελχί, παίζει τακτικά μουσική σε ραδιοσταθμούς και στην τηλεόραση, σε σόλο και μη παρουσιάσεις, και έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες συναυλίες και φεστιβάλ, που διοργανώθηκαν από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, από πρεσβείες, πανεπιστήμια, σχολεία, κ.λπ., σε πολλές πόλεις της Ινδίας. Επίσης, έχει συνεργαστεί και με πολλούς άλλους πολιτιστικούς συλλόγους και με διάφορους καλλιτέχνες στην Καλκούτα και το Δελχί, στη Βομβάη και στο Μπαγκλαντές.
Μέχρι σήμερα, έχει ηχογραφήσει έξι cd, από τα οποία τα τέσσερα περιέχουν παραδοσιακά τραγούδια της Βεγγάλης, το ένα περιέχει τραγούδια της Ραμίντρας Σανγκίτ και το άλλο περιέχει μοντέρνα τραγούδια που είχε μεγάλη απήχηση σε νεανικό και μεγαλύτερο κοινό. Συμμετείχε, επίσης, και σε μία συλλογή με πατριωτικά τραγούδια.
Έχει συνθέσει και ο ίδιος μουσική για τηλεοπτικές σειρές, τηλεταινίες, ντοκιμαντέρ, μιούζικαλ, κρατικές παραστάσεις και άλλες παραγωγές, οι οποίες έτυχαν μεγάλης αποδοχής από το κοινό και τους κριτικούς.
Ο Μιχίρ έχει ερευνήσει σε βάθος την ινδική κουλτούρα και συμμετείχε, ως καθηγητής μουσικής και ως κριτής, σε σεμινάρια, σε κολέγια και σε μουσικούς διαγωνισμούς. Τον Νοέμβριο του 2004, συμμετείχε στο Φεστιβάλ Τραγουδιών στο Νάννινγκ της Κίνας, όπου μαζί με τον διακεκριμένο Έλληνα Πόντιο τραγουδιστή, Αλέξη Παρχαρίδη, διακρίθηκαν και απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια όλων των κριτικών και των δημοσιογράφων.
Για το αξιόλογο έργο του έχει λάβει ένα μεγάλο αριθμό βραβείων από διάφορες οργανώσεις στην Καλκούτα, το Δελχί κ.ά.

ΕΚΘΕΣΙΑΚΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

• Ενδεικτική έκθεση μουσειακών αντικειμένων οικιακής και γεωργικής χρήσης από το ΑΓΡΟΤΙΚΟ – ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ
• Λαογραφική έκθεση από τη ΔΕΠΤΑΚΑΛ του Δήμου Ελασσόνας
• Έκθεση βιολογικών και άλλων τοπικών προϊόντων του Δήμου Σαρανταπόρου
• Έκθεση Δομενίκου και άλλα τοπικά προϊόντα του Δήμου Δομενίκου
• Φέτα Ελασσόνας από τις βιομηχανίες γάλακτος Ν. Μπίζιου, Ζ. Γιώτσα, Αφών Σανίδα κ.ά.
• Ούζο Τυρνάβου, κρασιά κ.ά. από τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου και από τον Δήμο Τυρνάβου
• Μελισσοκομικά προϊόντα από τον Σύλλογο Μελισσοκόμων της Επαρχίας Ελασσόνας
• Έκθεση επεξεργασίας καπνού από τον Γεωργικό Συνεταιρισμό Αραδοσιβίων
• Τσίπουρο Ελασσόνας από τον Ομαδικό Αμπελώνα Τσαριτσάνης – Στεφανόβουνου Αετορράχης
• Ποντιακά φαγητά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αετορράχης
• Ελληνικά βιολογικά τρόφιμα και ποτά (διάφορες πίττες κ.ά.) από τις «Μεσογειακές Γεύσεις» του Αθανάσιου Μπλάντα, Σέρβια Κοζάνης
• Έκθεση παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής, Έκθεση Φωτογραφίας του Θεόδωρου Δεληγιαννίδη και Έκθεση επεξεργασίας μαλλιού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αραδοσιβίων
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα επιτρέπεται η δωρεάν δοκιμή και γευσιγνωσία όλων των παραπάνω τοπικών προϊόντων, που είναι ευγενική προσφορά των εκθετών.

Το φολκλορικό Χορευτικό Συγκρότημα «Αϊσί»

Ο Μιχίρ Μπασού

Περιοδικό «Χοροστάσι» – Τεύχος 15
http://www.sachinides.com/Xorostasi_15.pdf