Δυνάμωμα σχέσεων Φιλίας των Λαών

Στα μέσα Ιουλίου 2007, με πρόσκληση, που έγινε από τον καθηγητή κ. Κώστα Σαχινίδη, προς το Πολιτιστικό Κέντρο VILNIUS ΠΕΙΡΑΙΑΣ, το Κέντρο μας οργάνωσε την αποστολή του χορευτικού συγκροτήματος VILNELE της Λέσχης Αξιωματικών του Υπουργείου Άμυνας της Λιθουανίας, στην Ελλάδα και έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2007».
Το γεγονός, ότι η Λιθουανία ήταν η τιμώμενη χώρα σε αυτό το Φεστιβάλ και, ταυτόχρονα, η συμμετοχή 2 νέων Ρώσων καλλιτεχνών σε κοινή εμφάνιση, μας έδωσε τη δυνατότητα όχι μόνο να γνωρίσει ο Ελληνικός λαός τους λαϊκούς χορούς και τα τραγούδια της Λιθουανίας και της Ρωσίας, αλλά και να δείξει ότι ο Πολιτισμός είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για την ανάπτυξη της φιλίας και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των Λαών!
Σε ότι αφορά την οργάνωση αυτού του Φεστιβάλ «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2007», οι λέξεις «συγχαρητήρια» και «ευχαριστώ», ακόμα και στον υπερθετικό βαθμό, είναι πολύ λίγες. Η οργανοτικότητα ενός ανθρώπου, σαν τον κ. Κώστα Σαχινίδη, που, από την στιγμή της εισόδου μας στην Ελλάδα, βρισκόταν πάντα κοντά μας, συμμετέχοντας στην κούραση και στη χαρά μας, αλλά, κυρίως, στην κοινή μας προσπάθεια, λύνοντας κάθε πρόβλημα που παρουσιαζόταν, αλλά και στην υπομονή του να παρουσιάσει την Ιστορία, που ήταν αναγκαία από τα ερωτήματα των φιλοξενουμένων μας Λιθουανών και Ρώσων, είναι στοιχεία που η Ελλάδα θα πρέπει να δει με μεγάλη προσοχή και να του αναγνωρίσει, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον την προσπάθειά του να δημιουργήσει το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού της περιοχής της Λάρισας και της Αγροτικής Ζωής στα καμποχώρια, που είναι η μεγάλη τιμή στον κόπο και τον αγώνα της αγροτιάς. Σημειώνω, ότι το Μουσείο άρχισε πριν 13 χρόνια, βρίσκεται στο χωριό Γαλανόβρυση της Λάρισας, είναι τελειωμένος ο σκελετός και μένει η απόφαση των αντίστοιχων υπουργείων να χρηματοδοτήσουν το έργο, ώστε να τελειώσει το γρηγορότερο!
Με την πιο τέλεια εγκατάσταση, από πλευράς ανέσεων, σε ξενοδοχεία της Κοζάνης και της Αθήνας και με μόνιμη παραμονή στην υπέροχη ΒΕΛΙΚΑ της Λάρισας, έδωσε τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στις συναυλίες που δόθηκαν προς τιμήν των κατοίκων των πόλεων και των χωριών όπου βρέθηκαν.
Αναφέροντας τους Δήμους που μας φιλοξένησαν, θέλω να τονίσω ότι τα υπεύθυνα Δημοτικά Συμβούλιά τους μας έδωσαν μαθήματα οργάνωσης και διοίκησης για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων τους και η φιλοξενία που μας προσέφεραν ήταν τόσο θερμή και ειλικρινής, που θα είναι μία μόνιμη ανάμνηση στους Λιθουανούς και τους Ρώσους φίλους μας, ενώ, ταυτόχρονα, οι αφηγήσεις τους στις πατρίδες τους θα είναι μία ζωντανή διαφήμιση για τη χώρα μας.

Κοζάνη:
Πόλη, που η ζωή της είναι προσαρμοσμένη στη διαφύλαξη της Ιστορίας της πόλης και της Μακεδονίας μας, αφού, το σύγχρονο με το παλιό ενώνονται στην καθημερινότητα. Υπέροχο το Λαογραφικό Μουσείο και η σύστασή του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Βερδικούσα Ελασσόνας:
Το χωριό που το ονόμασα «μαργαριτάρι των βουνών», επειδή δεν υπάρχει άλλη λέξη για να τονισθεί η ρυμοτομία του, η επισκευή των σπιτιών και των δρόμων, οι συνθήκες ζωής για τους νέους και με μία πλατεία που στην επιφάνειά της, όλοι οι μαγαζάτορες και οι ιδιοκτήτες των καφενείων και των ταβερνών νιώθουν σαν μέλη μιας οικογένειας. Στον Δήμαρχο και τους βοηθούς του, εύχομαι να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό τη δουλειά τους για το καλό των ανθρώπων, που, στην πιο ψηλή κορυφή του βουνού διατηρούν μια ζεστασιά που, την έχουμε, σήμερα, όλοι μας ανάγκη.

Διμήνι Μαγνησίας:
Παρόλο που η συναυλία μας δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω της ημέρας Εθνικού πένθους για τις πυρκαγιές που είχαν απλωθεί στη χώρα μας, γνωρίσαμε όλη την περιοχή του Βόλου και τα υπέροχα χωριά του Πηλίου. Η Δημοτική ΑρΙούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2007 ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ 27 χή μας υποδέχθηκε με θέρμη και καλοσύνη, ενώ, οι αναμνήσεις είναι γεμάτες από τη νοσταλγία να ξαναδούμε τη Μαγνησία.

Γαλανόβρυση Ελασσόνας: Το χωριό που ήταν και το κέντρο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ των «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ 2007», αφού η συναυλία, σε αυτόν τον Ελληνοποντιακό τόπο, πραγματοποιήθηκε δίπλα ακριβώς στο ατελείωτο κτήριο του μελλοντικού Λαογραφικού Μουσείου, που περιμένει τη βοήθεια του Ελληνικού Κράτους για να τελειώσει και να βρουν σε αυτό τη θέση τους εκατοντάδες εκθέματα, που φυλάσσονται στις αποθήκες του σπιτιού του οραματιστή κου Κώστα Σαχινίδη. Κόσμος αγνός και υπέροχος, ενώ, το βραδινό τραπέζι από τη Δημοτική Αρχή ήταν πολύ πλούσιο με άφθονο κρασί και κέφι. Η παρουσία του π. Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Βασίλη Φίλια ήταν μεγάλη τιμή για όλους μας. Σε ευχαριστούμε αγωνιστή της Δημοκρατίας, που σε ξέρουν όλοι σε αυτή την Πατρίδα, η οποία λέγεται Ελλάδα!

Πλατύκαμπος Λάρισας: Ο Δήμος, που βρίσκεται στην πεδιάδα του Θεσσαλικού Κάμπου, με ένα τέλειο ρυμοτομικό σχέδιο, τις όμορφα τοποθετημένες πλατείες, την ολική ασφαλτόστρωση και το καταπληκτικό δίκτυο ομβρίων υδάτων. Οι κάτοικοι του Δήμου, τόσο θερμοί και φιλόξενοι, που, μετά το βραδινό τραπέζι, με την παρουσία των Δημοτικών Αρχών, όλοι οι καλλιτέχνες διασκέδασαν έως τις 3 το πρωί με τα πιο παλιά παραδοσιακά χορευτικά παιχνίδια των χωριών της Λιθουανίας.

Ριζόμυλος Μαγνησίας – Μελία Λάρισας:
Χωριά Δήμοι που ανταγωνίζονται το ένα με το άλλο, στην οργάνωση και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων τους και, άμεσα ορατή στον ξένο, της νοικοκυροσύνης και της φιλεργατικότητας των κατοίκων τους. Όσο για τη Φιλοξενία; Ανταγωνισμός στο ποιός θα μας παρουσίαζε τον καλύτερο εαυτό του!

Αιγίνιο Κατερίνης:
Ο Δήμος, που, το επίτευγμά του είναι η ομαλή και ειρηνική διαβίωση των τριών διαφορετικής προέλευσης κατοίκων της πόλης. Πόντιοι, Θρακιώτες και Βουλγαρόγλωσσοι ζουν σαν μία οικογένεια, δημιουργώντας μία πόλη με υπέροχα σχολεία, εκκλησίες και στέκια για τη νεολαία και, θέλω να τονίσω ιδιαίτερα, την από κοινού παρουσία των Δημοτικών και Εκκλησιαστικών Αρχών στην πανηγυρική συναυλία.

Καπανδρίτι Αττικής:
Εδώ θέλω να πω ότι παρόλο που δεν έγινε η προγραμματισμένη συναυλία μας, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, η Δημοτική Αρχή μας οργάνωσε την παραμονή μας σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο στην παραλία του Καλάμου, και, ειλικρινά, μπορώ να πω, ότι εδώ ήταν και το αποκορύφωμα του ανταγωνισμού της φιλοξενίας των φιλοξενουμένων καλλιτεχνών μας από τις αρχές των πόλεων που επισκεφθήκαμε, που, ενώ, τους χώριζαν οι χιλιομετρικές αποστάσεις, η καρδιά όλων ήταν το σήμα της ντομπροσύνης, που, ακόμα, συνεχίζει να υπάρχει στην Ελληνική Επαρχία.
Απευθυνόμενος προς όλους τους Δήμους, εκφράζουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από εμένα, ως προέδρου του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Κέντρου VILNIUS ΠΕΙΡΑΙΑΣ, αλλά και από όλα τα μέλη του συγκροτήματος της Λέσχης Αξιωματικών του Υπουργείου Άμυνας της Λιθουανίας.

Το ταξίδι αυτό ήταν για μένα μια μεγάλη έκπληξη. Η οργάνωση, η λεπτομέρεια στις μετακινήσεις, η φιλοξενία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αλλά, προπαντός, η συνεχής παρουσία του κου Κώστα Σαχινίδη δίπλα μας, ώστε να μη μας λείψει τίποτα και όλα να γίνουν τέλεια, ήταν ένα μάθημα οργάνωσης Φεστιβαλικών εκδηλώσεων. Μακάρι το Κράτος να καταλάβει, ότι τέτοιοι άνθρωποι είναι απαραίτητοι στην πατρίδα μας και να βοηθήσει ώστε να τελειώσει, επιτέλους, το Μουσείο Λαϊκής Παράδοσης για το οποίο αγωνίζονται τόσα χρόνια.

Οι εκδηλώσεις «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2007» διαβεβαιώνω ότι φέρανε πιο κοντά τους δύο λαούς, που, λίγα ήξεραν ο ένας για τον άλλον.

Θεόδωρος Κοντογιώργος
Πρόεδρος Δ.Σ. Πολ. Κέντρου VILNIUS ΠΕΙΡΑΙΑΣ
τ. Πρόξενος της Ελλάδας στο Βίλνιους της Λιθουανίας

Περιοδικό «Χοροστάσι» – Τεύχος 20
http://www.sachinides.com/Xorostasi_20.pdf