Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, και φέτος, το Σάββατο και την Κυριακή 30 και 31 Αυγούστου 2008, οι κορυφαίες εκδηλώσεις του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, που έχει την έδρα του στη Γαλανόβρυση και το Στεφανόβουνο Ελασσόνας.

Οι εκδηλώσεις έγιναν με τη συνδιοργάνωση της ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, του ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ και της ΔΕΠΤΑΚΑΛ του ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ καθώς και με την υποστήριξη του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ενώ, το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ στάθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά ΑΣΥΝΕΠΕΣ στις ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ για χρηματοδότηση και συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ.

Ειδικότερα, στο 14ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ, κατά την πρώτη ημέρα, το ΣΑΒΒΑΤΟ 30 Aυγούστου 2008, συμμετείχαν: το πολυβραβευμένο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ¨ΑΖΑBACHE¨ της ΙΣΠΑΝΙΑΣ και το διεθνές καλλιτεχνικό ντουέτο του Αργεντινού FABIAN BALLEJOS και της Ελληνίδας ΤΖΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ, ενώ, από ελληνικής πλευράς, συμμετείχε και η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΩΝ (‘’ΜΕΡΙΟ’’) του ΔΗΜΟΥ ΣΟΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και η ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΟΧΟΥ, που παρουσίασαν Σοχινά αποκριάτικα δρώμενα, όπως το έθιμο του χορού της Πάλης και τους τοπικούς τους χορούς.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα άρχισε με ένα ριζίτικο ποιμενικό τραγούδι της Κρήτης από τον παπα-ΝΙΚΟΛΑ ΧΑΡΟΚΟΠΑΚΗ, Πρόεδρο του ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΄΄ΕΤΕΟΚΡΗ-ΤΕΣ΄΄ των Χανίων της Κρήτης, ενώ, η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. ΚΩΣΤΑ ΚΙΝΗ.
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων Δρ. Κώστας Σαχινίδης και ακολούθησαν χαιρετισμοί της Επάρχου Ελασσόνας κας Μαρίας Μαμάρα, καθώς και του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Γεωργίου Πασχόπουλου, ενώ, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκε και ο Βουλευτής Λάρισας κ. Φίλιππος Σαχινίδης, καθώς και αρκετοί Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Κατά τη δεύτερη ημέρα, την ΚΥΡΙΑΚΗ 31 Aυγούστου 2008, που ήταν αφιερωμένη στους ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: ¨Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας σήμερα΄΄, με ομιλητές τους κ.κ.: ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΑΠΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, κτηνίατρο, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ, κτηνίατρο και ΕΛΕΝΗ ΚΟΝΙΑΡΗ, Επισκέπτρια Υγείας του Δικτύου Πληροφόρησης και Υποστήριξης του Πληθυσμού της Θεσσαλικής Υπαίθρου. Επίσης, εμφανίσθηκαν και τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα των Φορέων: ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ, ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΚΕΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΩΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ, Λαογραφικό Συγκρότημα AZABACHE Ισπανίας, Ο παπα-Νικόλας Χαροκοπάκης, ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΄΄ΤΟ ΚΑΡΣ΄΄ με τη συνοδεία του δεξιοτέχνη λυράρη ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ.

Ακόμη, το πρόγραμμα περιλάμβανε έναν θεατρικό μονόλογο, που ερμήνευσε ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας κ. ΤΑΣΟΣ ΡΑΜΣΗΣ, ο οποίος παρουσίασε μιαν εξαιρετικά επίκαιρη και ουσιώδη σάτιρα, με το θαυμάσιο ποντιακό του γλωσσικό ιδίωμα.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα άνοιξε με δύο ποιμενικά θεσσαλικά τραγούδια, που ερμήνευσαν εξαίσια οι Αραδοσιβιανοί κ.κ. ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΤΣΙΛΑΣ και ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΙΚΟΥΛΗΣ.

Παράλληλα, και τις δύο ημέρες, στον ίδιο χώρο των εκδηλώσεων λειτούργησε η 3η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ με διάφορα εκθεσιακά περίπτερα, που παρουσίασαν: Αμπελουργικά προϊόντα: τσίπουρο, κρασί, ούζο Τυρνάβου, Κτηνοτροφικά: φέτα Ελασσόνας, προϊόντα επεξεργασίας μαλλιού, Μελισσοκομικά Προϊόντα κ.ά., με δωρεάν δοκιμή. Στην Έκθεση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν και οι : ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ, ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, Α.Σ. ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΠΝΩΝ ΠΟΥΡΩΝ ΄΄Η ΠΟΤΑΜΙΑ΄΄, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ, ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ, ο γλύπτης κ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ και ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ με ιδιόχειρα ΥΦΑΝΤΑ κ.ά.

Η επιμέλεια και ο γενικός συντονισμός όλων των εκδηλώσεων και της Έκθεσης ήταν του δρα ΚΩΣΤΑ ΣΑΧΙΝΙΔΗ.

Μέγας χορηγός των εκδηλώσεων ήταν οι ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ, ενώ, χορηγοί ήταν η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΟΠΑΤΣΑΡΑΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ και χορηγοί επικοινωνίας ήταν οι: ΤRΤ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΚΔΟΣΗ, ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ και οι Ραδιοφωνικοί σταθμοί Ελασσόνας και Λάρισας. Όπως κάθε χρόνο, ένα μέρος του προγράμματος, αυτό με τα ξένα συγκροτήματα, παρουσιάστηκε και στους πιο κάτω Δήμους και Κοινότητες της χώρας μας κατά Νομούς: Ν. Λάρισας: Βερδικούσιας (29/8/08) Ν. Μαγνησίας: Κάρλας (δ.δ. Ριζόμυλου) (28/8/08), Αισωνίας (δ.δ. Διμηνιού) (31/8/08) Ν. Κοζάνης: Κοζάνης (δ.δ. Λευκοπηγή) ( 26/8/08) Ν. Πιερίας: Αιγινίου ( 27/8/08) Ν. Αττικής :Καπανδριτίου (25/8/08) και Αγίου Δημητρίου(1.9.08).

Μέχρι σήμερα, στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ. “ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ” έχουν εμφανισθεί συγκροτήματα από: την Κούβα, την Κίνα, την Αίγυπτο, την Ινδία, την Αρμενία, το Νταγκιστάν, το Μπασκορστάν, το Βόλγκογραντ και το Νιζνίυ Νόβογκραντ της Ρωσίας, τη Γεωργία (της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.), τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, την Ουγγαρία, την Αρμενία, την Αιθιοπία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Σρι Λάνκα, το Κουρδιστάν, την Λιθουανία κ.ά.

Ο παπα-Νικόλας Χαροκοπάκης

Λαογραφικό Συγκρότημα AZABACHE Ισπανίας

Xoρός της Πάλης από παλαιστές του Δήμου Σοχού

Έκθεση Γλυπτικής Βασίλη Οικονόμου

Μ.Ε. Σύλλογος Συκέας Ελλασόνας

Μορφωτικός Σύλλογος Αραδοσιβίων

Μ.E. Σύλλογος Ολυμπιάδας “Το Καρς”

Περιοδικό «Χοροστάσι» – Τεύχος 24
http://www.sachinides.com/Xorostasi_24.pdf