ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ-ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ, με έδρα την Γαλανόβρυση και το Στεφανόβουνο Ελασσόνας, οργάνωσε και φέτος τις κορυφαίες ετήσιες φεστιβαλικές εκδηλώσεις του με τίτλο ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2009 στις 29 και 30 Αυγούστου 2009, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου στη Γαλανόβρυση, συμμετέχοντας στο 15ο Διεθνές Μουσικοχορευτικό Πανηγύρι.
Κατά τις διήμερες εκδηλώσεις συμμετείχαν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από την Αμερική, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ελλάδα. Ειδικότερα, εμφανίσθηκαν τα συγκροτήματα:
Καλλιτεχνικό συγκρότημα εθνικών τραγουδιών και χορών από την περιφέρεια Γκουίτσου της Κίνας, Colorful Chinα Guizhou Art Group of Ethnic Songs and Dances.
Χοροθέατρο ιθαγενών εθνοτήτων από τις ΗΠΑ, Native Nations Dance Theater.
Μουσικό σχήμα Όκχρα από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας Orchestra Οkhra.
Μορφωτικός Σύλλογος Αραδοσιβίων.
Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Τσαρίτσανης.
Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαγούλας «Ο Άγιος Γεώργιος».
Οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στους αγροτοσυνεταιρισμούς και μάλιστα, κατά τη δεύτερη ημέρα, στις 30 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε σύντομη ομιλία από την επίκουρη καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Ελένη Παπαδοπούλου. με θέμα: «Αγροτικοί συνεταιρισμοί: Παρελθόν, παρόν και μέλλον». Το πρόγραμμα παρουσίασαν ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Κώστας Κινής και η ταλαντούχα ηθοποιός Χριστίνα Σαχινίδου. Την επιμέλεια και τον γενικό συντονισμό όλων των εκδηλώσεων είχε ο πρόεδρος του Μουσείου Κώστας Σαχινίδης, Δρ Κοινωνιολογίας.
Τα Αραδοσίβια 2009 έγιναν υπό την αιγίδα του Δήμου Ελασσόνας και του Επαρχείου Ελασσόνας, καθώς και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ και της Πρεσβείας της Κίνας στην Αθήνα. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι επιχειρήσεις Γαλαξίας και επικοινωνίας η ΕΤ3, το ΤRΤ, οι εφημερίδες Ελευθερία, Έκδοση, Αναγνώστης και Επαρχιακός Λόγος, καθώς και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Ελασσόνας και Λάρισας.

ΤΑ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2009 αποτελούν την κεντρική εκδήλωση του Διεθνούς Μουσικοχορευτικού Πανηγυριού, που γίνεται κάθε χρόνο σε διάφορες πόλεις και κωμοπόλεις της Ελλάδας, και αποτελεί κυρίως ένα αγροτικό πολιτιστικό πανηγύρι, το οποίο έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον καταξιωμένους και σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της εκάστοτε ευρύτερης περιοχής αλλά και της χώρας μας.
Ιδιαίτερα διακρίνεται για την ποιότητα και το υψηλό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό του επίπεδο και για τον λόγο αυτό έχει αποκτήσει διατοπικό χαρακτήρα, όπως είναι και ο χαρακτήρας του μουσείου. Γι’ αυτό άλλωστε και όλες οι εκδηλώσεις, όπου γίνονται, προσελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου και έχουν μαζική προσέλευση κοινού, με χιλιάδες θεατές, που ξεπερνούν τα τοπικά όρια δεδομένου ότι προσέρχονται από διάφορες περιοχές. Το κύριο χαρακτηριστικό, όμως, των εκδηλώσεων Αραδοσίβια είναι η συμμετοχή και συνεργασία πολλών καλλιτεχνών και επιστημόνων καθώς και πολλών ελληνικών και ξένων πολιτιστικών φορέων και συγκροτημάτων, που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου. Στη μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων, έχει συμβάλλει σημαντικά, με την έντονη προβολή τους, και η ουσιαστική υποστήριξη όλων των εκάστοτε χορηγών και όλων των τοπικών και άλλων ΜΜΕ (ημερήσιος και περιοδικός Τύπος Ελασσόνας και Λάρισας, τοπική Τηλεόραση και τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί).
Επίσης, ένα χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων Αραδοσίβια είναι ότι κάθε χρόνο αφιερώνονται σε σημαντικά πολιτισμικά και κοινωνικά ζητήματα γενικότερου διατοπικού και υπερεθνικού χαρακτήρα, που απασχολούν ευρύτερα τη διεθνή και τοπική κοινωνία, με σκοπό να αναδειχθούν, μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια, πτυχές σύγχρονων κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων.
Γενικότερα το Αγροτικό-Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων, που αποτελεί ένα πραγματικό «μουσείο της αγροτιάς», με το δημιουργικό του έργο, με όλες τις δραστηριότητές του και την έντονη πολιτιστική του παρέμβαση, έχει ως βασικό του στόχο την προαγωγή του Λαϊκού Πολιτισμού και συγχρόνως επιδιώκει να ανακουφίζει και να ψυχαγωγεί τους αγρότες της θεσσαλικής γης καθώς και όλους τους φίλους του αγροτικού πολιτισμού.
Ένα άλλο σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων Αραδοσίβια 2009, ήταν και η 4η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Λαϊκής Τέχνης, που πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο του μουσείου, στις 29-30 Aυγούστου 2009. Στην έκθεση συμμετείχαν οι παρακάτω φορείς με τα εκθέματά τους:
• Περίπτερο 1: Αγροτικό Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων. Ενδεικτική έκθεση μουσειακών αντικειμένων οικιακής και γεωργικής χρήσης. Υπεύθυνος: Σταύρος Σαχινίδης Φέτα Ελασσόνας. Τυροκομικό εργαστήριο Γιάννη Γιώτσα
• Περίπτερο 2: Δήμος Σαρανταπόρου και Βιοκαλλιεργητές. Παραδοσιακά βιολογικά τοπικά προϊόντα και εδέσματα. Υπεύθυνος: Αθανάσιος Μηνάς, βιοκαλλιεργητής-οινοποιός
• Περίπτερο 3: Α. Σ. Παράγωγων Καπνών Πούρων Η Ποταμιά. Πούρα Δομενίκου και άλλα τοπικά προϊόντα. Υπεύθυνος: Γιάννης Τσούτσος, πρόεδρος.
• Περίπτερο 4: Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου. Ούζο Τυρνάβου, κρασιά κ.ά. Υπεύθυνοι: Ευάγγελος Βασιλείου, πρόεδρος και Δρ Στέλιος Παπράς, διευθυντής.
• Περίπτερο 5: Έκθεση φωτογραφίας παραδοσιακών κτισμάτων και τοπίων. Υπεύθυνος: Κώστας Γεωργιάδης.
• Περίπτερο 6: Έκθεση με πέτρινες δημιουργίες. Υπεύθυνος: Βασίλης Οικονόμου. Έκθεση Ξυλογλυπτικής-Γυψοτεχνικής. Υπεύθυνος: Γεώργιος Μπασδραβάλας.
• Περίπτερο 7: Έκθεση Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Αντίγραφα, σε μικρογραφία, παραδοσιακών κατοικιών από την Περιβαλλοντική Ομάδα Γυμνασίου Καλλιθέας. Υπεύθυνος: Κώστας Γεωργιάδης.
• Περίπτερο 8: Μορφωτικός Σύλλογος Αραδοσιβίων Έκθεση υφαντών και κεντημάτων Υπεύθυνη: Νίκη Σερσέμη.

Επίσης λειτουργούσε υπαίθριο αναψυκτήριο. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης γινόταν δωρεάν διανομή και γευσιγνωσία όλων των παραπάνω τοπικών προϊόντων, με την ευγενική προσφορά των εκθετών.

Το συγκρότημα Colorful China-Guizhou Art Group of Ethnic Songs and Dances στα ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2009

Τα συγκροτήματα και οι συντελεστές επί σκηνής. Στην πρώτη σειρά διακρίνονται οι κ.κ.: Κ. Κινής, Χρ. Σαχινίδου, Vl. Motin, Κ. Σαχινίδης, ο βουλευτής Φίλ. Σαχινίδης, Wu Jafu, ο αντινομάρχης Δ. Τσουρής

ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ πραγματοποιήθηκε και φέτος το 15ο Διεθνές Μουσικοχορευτικό Πανηγύρι σε έξι Δήμους και Κοινότητες της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας, από 27 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2009.
Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από την Αμερική, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ελλάδα και εμφανίστηκαν στους Δήμους και τις Κοινότητες Καπανδριτίου Αττικής, Πλατύκαμπου Λάρισας, Ελασσόνας Λάρισας, Βερδικούσιας Λάρισας, Θέρμης Θεσσαλονίκης και Αιγινίου Πιερίας. Επίσης, μαζί με τα ξένα συγκροτήματα, κατά τόπους, εμφανίστηκαν και διάφορα ελληνικά τοπικά συγκροτήματα.
Αναλυτικότερα, τα ξένα συγκροτήματα προσκλήθηκαν στην Ελλάδα από το Κέντρο Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού (ΚΕΧΟΛΠ), προκειμένου να δώσουν σειρά παραστάσεων σε διάφορες πόλεις και κωμοπόλεις της Ελλάδας. Τα συγκροτήματα αποτελούνταν από πενήντα επαγγελματίες καλλιτέχνες, οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων εκφραστών της χώρας τους.
Οι δαπάνες των εισιτηρίων τους, για το αμερικάνικο συγκρότημα καλύφθηκαν κατά τα δύο τρία από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και κατά το ένα τρίτο από τους συνεργαζόμενους φορείς, οι οποίοι συμμετείχαν στο φεστιβάλ και κάλυψαν και όλα τα έξοδα φιλοξενίας (ξενοδοχείο, τρία γεύματα καθημερινά και μετακινήσεις στο εσωτερικό) για το διάστημα της εδώ παραμονής τους. Οι ίδιοι φορείς κάλυψαν και τις δαπάνες του ταξιδίου του ρωσικού συγκροτήματος, ενώ οι δαπάνες του κινεζικού συγκροτήματος καλύφθηκαν εξολοκλήρου από την πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα.
Συνολικά τα συγκροτήματα κατέφθασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας στις 27 Αυγούστου και την ίδια ημέρα, έδωσαν την πρώτη παράστασή τους στο Καπανδρίτι Αττικής, όπου παρακολούθησαν περίπου πεντακόσιοι θεατές. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Tomas Miller καθώς και η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Υποθέσεων του γραφείου της Μορφωτικής Ακολούθου κ. Ελένη Αλεξάκη. Επίσης, στην εκδήλωση αυτή παραβρέθηκε και ο πρέσβυς της Κίνας στην Αθήνα κ. Luo Linquan, μαζί με αρκετούς αξιωματούχους της Κινεζικής πρεσβείας, και η κοινοτάρχης Καπανδριτίου κ. Ευδοξία Κελλίδου-Γιαννακούλη.
Την Παρασκευή 28 Αυγούστου, τα συγκροτήματα αναχώρησαν, με λεωφορείο, για τη Βελίκα Λάρισας (όπου κατέλυσαν για τρεις διανυκτερεύσεις), και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τα συγκροτήματα μετέβησαν στον Πλατύκαμπο Λάρισας, όπου έδωσαν τη δεύτερη παράστασή τους, με την παρουσία οκτακοσίων θεατών και του δημάρχου Πλατυκάμπου κ. Αλέξανδρου Χονδρονάσιου. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν, επίσης, και ελληνικοί χοροί από το τοπικό χορευτικό συγκρότημα καθώς και λατινοαμερικάνικοι χοροί από ντόπιους καλλιτέχνες.
Το Σάββατο, στις 29 Αυγούστου, τα συγκροτήματα αναχώρησαν για την περιοχή των Τρικάλων, όπου επισκέφθηκαν τα Μετέωρα και τα μοναστήρια της περιοχής, και στη συνέχεια πήγαν στην Ελασσόνα Λάρισας, στην έδρα του 15ου Διεθνούς Μουσικοχορευτικού Φεστιβάλ Αραδοσίβια 2009, στη Γαλανόβρυση, όπου έδωσαν την τρίτη παράστασή τους, με την παρουσία επτακοσίων θεατών. Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης και οι βουλευτές: Φίλιππος Σαχινίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος καθώς και ο αντινομάρχης Λάρισας κ. Δημήτρης Τσιουρής και ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργιος Πασχόπουλος.
Στις 30 Αυγούστου, τα συγκροτήματα είχαν ελεύθερο πρωινό και το απόγευμα αναχώρησαν για την πόλη της Λάρισας, όπου επισκέφθηκαν το αρχαίο θέατρο και το εμπορικό της κέντρο, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν στην ορεινή κωμόπολη Βερδικούσια, όπου έδωσαν την τέταρτη παράστασή τους, με την παρουσία πεντακοσίων θεατών καθώς και του αντινομάρχη Λάρισας κ. Βασιλείου Ντόκου και του κοινοτάρχη κ. Γεωργίου Σάκκα.
Την επόμενη ημέρα, στις 31 Αυγούστου, τα συγκροτήματα αναχώρησαν για τη Θεσσαλονίκη, με ενδιάμεση στάση στα Τέμπη, όπου επισκέφθηκαν τη γραφική κοιλάδα με το μαγευτικό φυσικό υδάτινο περιβάλλον του Πηνειού και των ορεινών όγκων του Ολύμπου και του Κισσάβου. Κατόπιν μετέβησαν στην Περαία Θεσσαλονίκης και το βράδυ έδωσαν την πέμπτη παράσταση στον δήμο Θέρμης, με την παρουσία δυόμισι χιλιαδων θεατών και του προέδρου του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης κ. Σωκράτη Φάμελλου.
Την 1η Σεπτεμβρίου, τα συγκροτήματα επισκέφθηκαν το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μετέβησαν στην Πιερία, όπου έδωσαν παράσταση στο Αιγίνιο Πιερίας, με την παρουσία εξακοσίων θεατών. Συνολικά τα συγκροτήματα έδωσαν έξι παραστάσεις, με αυθεντικούς γυναικείους και ανδρικούς χορούς καθώς και με παραδοσιακά τραγούδια.
Στις 2 Σεπτεμβρίου, τα συγκροτήματα της Κίνας και της Ρωσίας αναχώρησαν για την Αθήνα, όπου διέμειναν μια βραδιά και την επόμενη ημέρα αναχώρησαν για τις πατρίδες τους, ενώ το αμερικανικό συγκρότημα παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να δώσει μια ακόμη παράσταση στις 6 Σεπτεμβρίου, στις εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για τα Δημήτρια, με την ευθύνη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Η παράσταση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω βροχής, οπότε το συγκρότημα αναχώρησε για την Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου, απ’ όπου αναχώρησε για τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
Κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, τα συγκροτήματα ξεναγήθηκαν στον Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης και στην Πλάκα ενώ στις 2 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε δεξίωση φιλίας και συνεργασίας στην αίθουσα του Κέντρου Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού. Την επιμέλεια και τον γενικό συντονισμό όλων των εκδηλώσεων είχε ο πρόεδρος του Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π. Κώστας Σαχινίδης, Δρ Κοινωνιολογίας.
Γενικά, τα ξένα συγκροτήματα άφησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων στην Ελλάδα και καταχειροκροτήθηκαν από τους θεατές σε όλες τις παραστάσεις τους, για τους χορούς, τα τραγούδια αλλά και για τα πλούσια, σε χρώματα, κοστούμια τους. Έδωσαν, πράγματι, αυθεντικά στοιχεία της γνήσιας παράδοσης τους και χάρισαν την ευκαιρία στους χιλιάδες Έλληνες θεατές να γνωρίσουν από κοντά την πλούσια παράδοση των αυτοχθόνων Αμερικανών, των Κινέζων και των Ρώσων παρακολουθώντας εξαιρετικές ζωντανές παραστάσεις. Επίσης, οι Έλληνες θεατές έδειξαν ιδιαίτερη αγάπη και συμπάθεια σε όλους τους καλλιτέχνες για την αυθεντικότητα και την καλλιτεχνική τους αρτιότητα που έφεραν πιο κοντά τους λαούς. Οι εντυπώσεις ήταν τόσο καλές και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες ώστε προσκλήθηκαν στην Κίνα, μαζί με τα συγκροτήματα της Ελλάδας και της Ρωσίας, για σειρά παραστάσεων, τον Απρίλιο 2010.
Το ίδιο ενθουσιασμένα έμειναν και όλα τα μέλη των συγκροτημάτων από την παραμονή τους στην Ελλάδα, για το υψηλό επίπεδο φιλοξενίας που τους παρασχέθηκε αλλά και για τα αξιοθέατα, όπου ξεναγήθηκαν. Έζησαν όμορφες στιγμές και είχαν αξέχαστες εμπειρίες κατά την παραμονή τους εδώ, και εξέφρασαν την επιθυμία να επανέλθουν για επόμενες παραστάσεις.
Το Διεθνές Μουσικοχορευτικό Πανηγύρι αποτελεί ένα πολιτιστικό πανηγύρι, και έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον καταξιωμένους και σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας μας. Ιδιαίτερα διακρίνεται για την ποιότητα και το υψηλό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό του επίπεδο και γι’ αυτό, άλλωστε, έχει αποκτήσει έναν διατοπικό χαρακτήρα. Το κύριο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων είναι η συμμετοχή και συνεργασία πολλών καλλιτεχνών καθώς και πολλών πολιτιστικών φορέων και συγκροτημάτων που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου. Μέχρι σήμερα έχουν εμφανισθεί συγκροτήματα από την Αίγυπτο, την Αργεντινή, την Αιθιοπία, την Αρμενία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Γιουγκοσλαβία, τις Η.Π.Α., την Ινδία, την Ισπανία, την Κίνα, την Κούβα, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία (από το Dagistan, το Baskorstan και το Volgogrand), τη Σιέρα Λεόνε, τη Σρι Λάνκα κ.ά.
Τα ξένα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα που φιλοξενήθηκαν φέτος ήταν τα παρακάτω:
α. Χρώματα της Κίνας, καλλιτεχνικό συγκρότημα εθνικών τραγουδιών και χορών από την περιφέρεια Γκουίτσου της Κίνας (Colorful China, Guizhou Art Group of Ethnic Songs and Dances).

Το καλλιτεχνικό συγκρότημα τραγουδιών και χορών της Κίνας προέρχεται από την περιφέρεια Γκουίτσου και απαρτίζεται από πέντε διαφορετικές καλλιτεχνικές ομάδες. Ειδικότερα η κινεζική αποστολή συμπεριλάμβανε μουσικούς και χορευτές από τα Central University of Nationalities, Leishan County Art, Rongjiang Art Group, Danzhai County Art, Kaili Municipal Ensemble of Songs and Dances, καθώς και από κινέζικα μανεκέν που παρουσίασαν σπάνιες παραδοσιακές φορεσιές του Κινεζικού Εθνικού Μουσείου Εθνολογίας (Chinese National Museum of Ethnology), οι οποίες προέρχονται από πολλές περιοχές της Κίνας. Οι Κινέζοι καλλιτέχνες, σύμφωνα με το πρόγραμμα, μαζί με τις πολύχρωμες φανταστικές φορεσιές τους, τους χορούς και τα τραγούδια τους, παρουσίασαν τον καθημερινό κινεζικό πολιτισμό και τα σύμβολα διάφορων εθνοτήτων, δεδομένου ότι ολόκληρη η Κίνα αποτελείται από πενήντα έξι εθνότητες. Πρόκειται για ένα ιστορικό πανόραμα του κινεζικού πολιτισμού που χρονολογείται σε πέντε χιλιάδες χρόνια, κατά δυναστείες, όπου παρουσιάστηκαν οι φορεσιές της κάθε περιόδου (δυναστείας), με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά χρώματα της κάθε φυλής. Μάλιστα, γι’ αυτόν τον λόγο, η κινεζική αποστολή είχε και τη γενική ονομασία Χρώματα της Κίνας.
Ιδιαίτερα ξεχώρισαν οι Θιβετιανοί λατρευτικοί και ενδυματολογικοί θησαυροί, οι φορεσιές των νομαδικών λαών που προέρχονται από τις στέπες της Μογγολίας και της συνοριακής περιοχής της Βόρειας Κίνας και της Νορμανδίας. Επίσης παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια των Τατάρων της αυτόνομης περιοχής Τιανσιάν (Tianshan) που αποκαλείται και «χώρα του τραγουδιού και του χορού». Καλλιτεχνικός διευθυντής των συγκροτημάτων ήταν ο κ. Wang Anbang. Την κινεζική αποστολή συνόδευε, ως επικεφαλής της, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Πολιτικής Συμβουλευτικής Συνδιάσκεψης της περιφέρειας Γκουίτσου κ. Wu Jiafu, καθώς και αντιπροσωπεία διακεκριμένων στελεχών του πολιτισμού και δύο δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού σταθμού Guizhou TV, ενώ σε όλη την περιοδεία ακολούθησε και η Μορφωτική Ακόλουθος της πρεσβείας της Κίνας στην Αθήνα κ. Li Wekun.
β. Χοροθέατρο Ιθαγενών Εθνοτήτων από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ (Native Nations Dance Theater, USA).

Το Χοροθέατρο των Ιθαγενών Εθνοτήτων ιδρύθηκε, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, το 1991 και είναι η μοναδική επαγγελματική χορευτική ομάδα Ινδιάνων στην πόλη της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ. Η ομάδα διευθύνεται από την κ. Vaughnda Hilton, η οποία είναι και η βασική ιδρύτριά της, μαζί με τον υποδιευθυντή κ. Delwin Fiddler Jr., ο οποίος είναι απόγονος του αρχηγού της φυλής Κεφάλι Τάρανδου και του αρχηγού Καθιστό Βουβάλι.
Το Χοροθέατρο έχει καταστεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για επιμορφωτικές παρουσιάσεις, αναφορικά με τους Ινδιάνους, καθώς και για τα διαδραστικά εκπαιδευτικά του προγράμματα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν ιστορία, πολιτισμό, χορό, μουσική από φλάουτο, κρουστά και ιστορίες από διάφορα έθνη αυτοχθόνων Ινδιάνων της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής. Όλοι οι καλλιτέχνες του συγκροτήματος είναι Ινδιάνοι από τη Φιλαδέλφεια και συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων εκφραστών της φυλής τους.
Το πρόγραμμά τους περιλάμβανε αυθεντικούς αμερικανικούς-ινδιάνικους χορούς που έχουν παρακολουθήσει εκατομμύρια θεατές σε πολλές χώρες του κόσμου, από την Αγγλία μέχρι την Κεντρική Ασία. Ειδικότερα, η ομάδα έχει δώσει παραστάσεις, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ, στο Μουσείο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και Κοινοπολιτείας, καθώς και στη Ντίσνεϋλαντ, στο θέατρο Discovery, στη φυλή Seminole στη Φλώριδα, στο ινδιάνικο σχολείο του Αγ. Ιωσήφ, στην Ακαδημία Φυσικών Επιστημών στη Φιλαδέλφεια, το μουσικό θέατρο Prince, στο Σμιθσονιακό Εθνικό Μουσείο των Ινδιάνων κ.ά. Επίσης, το συγκρότημα έχει κάνει πολλές ειδικές δημόσιες εμφανίσεις σε παρελάσεις, σε ταινίες, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, στα κανάλια ΑΒC και PBS κ.λπ., ενώ φωτογραφίες τους έχουν δημοσιευτεί σε πολλές μεγάλες εφημερίδες των χωρών που επισκέφθηκαν. Το Χοροθέατρο συμμετείχε στο φεστιβάλ και πάλι με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.
γ. Μουσικό Σχήμα Όκχρα από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας (Orchestra Οkhra, Rusia).

Το μουσικό σχήμα Όκχρα δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2009 και αποτελείται από τους διακεκριμένους μουσικούς: Sergey Pyatakov (κιθάρα, μπάσο), Vladislav Korotkikh (φλάουτο), Vitaly Kuzmichenko, (ηλεκτρική κιθάρα, φωνητικά), Yury Khomonenk, (ντραμς). Μαζί τους τραγουδά και η μουσικός Olga Μotina.
Τα μέλη της ορχήστρας έκαναν μουσικές σπουδές από πολύ μικρή ηλικία και σήμερα, κάνουν καριέρα ως επαγγελματίες στην Αγία Πετρούπολη και αλλού. Συμμετείχαν σε πολλές και διάφορες ορχήστρες και συνεργάστηκαν με τους καλύτερους μουσικούς της Ρωσίας ενώ έτυχαν εξαιρετικών διακρίσεων από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Πολιτισμού και Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης κ.ά. Επίσης συμμετείχαν σε πολλά φεστιβάλ της Ρωσίας και πολλών άλλων χωρών.
Το πρόγραμμά τους περιλάμβανε σύγχρονα τραγούδια της Ρωσίας και του διεθνούς ρεπερτορίου, αν και όλοι οι μουσικοί διακατέχονται από μια αίσθηση αντικομφορμισμού.
Ο επικεφαλής του μουσικού σχήματος, ο κ.Vladislav Motin είναι σολίστ του βιολιού στην Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής της Αγίας Πετρούπολης, με πολλές διεθνείς και εθνικές διακρίσεις ενώ αναδείχθηκε νικητής σε αρκετούς διεθνείς διαγωνισμούς στο ηλεκτρικό βιολί, παρά το νεαρό της ηλικίας του.

Διεθνές γλέντι στο ΚΕΧΟΛΠ με Έλληνες, Κινέζους
και Ρώσους χορευτές και μουσικούς.

Περιοδικό «Χοροστάσι» – Τεύχος 28
http://www.sachinides.com/Xorostasi_28.pdf