ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ των εργασιών του κτηρίου και της σκεπής του ΑγροτικούΕθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων Ελασσόνας, πραγματοποιήθηκε, με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο, το λησμονημένο, πια, έθιμο της σκεπής, στη Γαλανόβρυση Ελασσόνας, στις 19 Ιουλίου 2009.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη χαρά να νιώσουν μοναδικές στιγμές, δεδομένου ότι το έθιμο της σκεπής έπαψε να τελείται πριν από μερικές δεκαετίες, με αποτέλεσμα οι νεότεροι να μην το γνωρίζουν καθόλου, ενώ οι παλαιότεροι επανέφεραν στη μνήμη τους ευχάριστες στιγμές της ζωής τους από το μακρινό παρελθόν.
Όμως, η όλη εκδήλωση είχε έναν ιδιαίτερα πανηγυρικό χαρακτήρα και μια ιδιαίτερη σημασία, επειδή το κτήριο του Αγροτικού-Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων ολοκληρώθηκε μετά από δεκαπέντε χρόνια αγώνων, δικαιώνοντας έτσι όλους τους φίλους του αγροτικού πολιτισμού για την πίστη και τη θέλησή τους να γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα το Μουσείο της Αγροτιάς.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, στην αρχή έγινε σύντομος χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Μουσείου Δρα Κώστα Σαχινίδη, ο οποίος έκανε ιστορική αναφορά στην πορεία της δημιουργίας του. Στη συνέχεια χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργιος Πασχόπουλος, ο οποίος τόνισε τη σημασία του Μουσείου για την περιοχή της Ελασσόνας.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γεώργιος Αικατερινίδης, Δρ Λαογραφίας, τ. Δ/ντής Ερευνών του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο έθιμο της σκεπής, με παραπομπές σε διάφορες παραλλαγές του, όπως αυτό τελούνταν, παλαιότερα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η σημερινή εκδήλωση έρχεται να αναβιώσει ένα πανελλήνιο έθιμο, γνωστότατο και εδώ στην ευρύτερη περιοχή. Έθιμο με ρίζες βαθιές κι αυτό στη δημώδη δοξασιολογία, τονίζοντας ότι το Μουσείο που και στη θεμελίωσή του ήταν έντονο το εθιμικό τυπικό, θα αποτελεί όχι μόνο κιβωτό πολύτιμων αξιών του λαϊκού πολιτισμού, αλλά, ευρύτερα, θεματοφύλακα της παράδοσης στις επί μέρους μορφές της, όπως εκφραζόταν και εν μέρει εκφράζεται σε μια γεωργοκτηνοτροφική περιοχή, ζωντανή μέσα από τα εκθέματα έκφραση του τοπικού λαϊκού πολιτισμού. Ενός πολιτισμού, που ιδιαίτερα σήμερα, με την ολοένα συντελούμενη παγκοσμιοποίηση, αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτιστικής μας ταυτότητας ως λαού, εκφράζοντας ταυτόχρονα έναν ηθικό κώδικα καταξιωμένο από τις γενιές που πέρασαν… Τελειώνοντας, σημειώνω επιλογικά ότι εθνολογικά θεωρούμενο το έθιμο, εντάσσεται στις λεγόμενες διαβατήριες τελετές. Σε τελετές δηλαδή που αποβλέπουν, όπως σ’ αυτήν εδώ την περίπτωση, στην προστασία του οικοδομήματος και μάλιστα ενός οικοδομήματος όπως το Μουσείο μας, με τους πολύτιμους θησαυρούς που σε λίγο θα θαυμάζουμε μόλις τελειώσει η μουσειολογική μελέτη.
Ας ευχηθούμε, λοιπόν, καλή αντάμωση και πάλι στα επίσημα εγκαίνια και ας συγχαρούμε όλους, όσοι με οποιονδήποτε τρόπο και με την όποια ιδιότητα, εμφανώς ή αφανώς, μόχθησαν και μοχθούν για την επίτευξη ενός τόσο υψηλού στόχου που πολλές περιοχές θα ζήλευαν».
Στη συνέχεια ακολούθησε η τέλεση του εθίμου με την προσφορά διαφόρων ειδών ρουχισμού (παντελόνια, πουκάμισα, εσώρουχα, μαντήλια, πετσέτες κ.ά.) στους μαστόρους που έχτισαν το σπίτι, οι οποίοι τα παραλάμβαναν επάνω στη σκεπή απευθύνοντας ευχές, μεγαλόφωνα, προς τον κάθε δωρητή.
Η εκδήλωση έκλεισε με τοπικά παραδοσιακά τραγούδια, σχετικά με το κτίσιμο σπιτιών, από ηλικιωμένες γυναίκες του χωριού, καθώς και με ποντιακούς χορούς από τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Αραδοσιβίων με συνοδεία λύρας από τον Νίκο Δημητριάδη.

Τέλεση του εθίμου της σκεπής του Αγροτικού Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων

Στιγμιότυπο από προηγούμενη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας καθηγ. Μ. Γ. Μερακλή στο ανεγειρόμενο κτήριο του Μουσείου με τον Πρόεδρό του.

Περιοδικό «Χοροστάσι» – Τεύχος 28
http://www.sachinides.com/Xorostasi_28.pdf