Αφιέρωμα στη ντόπια σποροπαραγωγή και την υγιεινή φυσική διατροφή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 28 Αυγούστου 2010 το 16o Διεθνές Μουσικοχορευτικό Πανηγύρι «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2010». Η εκδήλωση έγινε στον υπαίθριο χώρο του Αγροτικού Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων Ελασσόνας, στη Γαλανόβρυση Λάρισας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από τη ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ, την ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ και την ΕΛΛΑΔΑ.

Ειδικότερα, εμφανίσθηκαν τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα:
– Monnyth Dance House, από την πόλη Tshwane της επαρχίας Gauteng της Νότιας Αφρικής,
– Παραδοσιακό συγκρότημα των ελληνόφωνων χωριών της Νότιας Ιταλίας «AGRIKO» και
– Χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Καβακλιωτών Αιγινίου Πιερίας «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ», με χορούς της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

Ειδικότερα οι Νοτιο-Αφρικάνοι καλλιτέχνες παρουσίασαν αυθεντικούς τελετουργικούς και πολεμικούς χορούς της φυλής των ΖΟΥΛΟΥ. Επίσης οι Ιταλοί, που είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, παρουσίασαν Γραικάνικους χορούς και τραγούδια, μεταξύ των οποίων ήταν και o θεραπευτικός χορός Ταραντούλα (Pizzica) καθώς και άλλες σπαρακτικές μελωδίες της αγάπης και της ξενιτιάς της ελληνόφωνης περιοχής της Κάτω Ιταλίας.

Tο πρόγραμμα παρουσίασε η Γωγώ Αποστολίδου.

Επίσης, κατά την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε και η 5η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, με 10 εκθεσιακά περίπτερα.

Την επιμέλεια και τον γενικό συντονισμό όλων των εκδηλώσεων είχε ο Πρόεδρος του Μουσείου κ. ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ, Δρ. Κοινωνιολογίας.

Τα «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2010» έγιναν με συνδιοργανωτές τη ΔΕΚΕ του ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, το ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ και τη ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ. ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ της εκδήλωσης ήταν οι ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ. Επίσης ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ήταν και πάλι: η ΕΤ 3, το θεσσαλικό τηλεοπτικό κανάλι ΤRΤ, καθώς και οι εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΚΔΟΣΗ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ και ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ και οι Ραδιοφωνικοί σταθμοί Ελασσόνας και Λάρισας.

Ακόμη, συμπαραστάτες των εκδηλώσεων ήταν το Κέντρο Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού και το Εθνικό Συμβούλιο Ελλάδας Ομίλων και Κέντρων για την Unesco.

Όπως κάθε χρόνο, τα ξένα συγκροτήματα εμφανίστηκαν και σε άλλους δήμους του Νομού Λάρισας και άλλων περιοχών της Ελλάδας, όπως είναι οι πιο κάτω Δήμοι και οι Κοινότητες, κατά νομούς:
Ν. Αττικής: ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ (25/8/10),
Ν.Λάρισας: ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ (26/8/10), ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑΣ (27/8/10), Μ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ (30/8/10)
Ν. Μαγνησίας : ΚΑΡΛΑΣ (ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ 29/8/10), ΚΕΡΑΣΙΑ (30/8/10),
Ν. Θεσσαλονίκης: ΘΕΡΜΗΣ(31/8/10)
Ν. Πιερίας: ΑΙΓΙΝΙΟΥ (1/9/10).

Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ-ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ αποτελεί κυρίως ένα ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ, που έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον καταξιωμένους και σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς Παραδοσιακό συγκρότημα των ελληνόφωνων AGRIKO Monnyth Dance House 26 XΟΡΟΣΤΑΣΙ Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος 2010 της ευρύτερης περιοχής και της χώρας μας. Ιδιαίτερα διακρίνεται για την ποιότητα και το υψηλό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό του επίπεδο και για το λόγο αυτό έχει αποκτήσει διατοπικό χαρακτήρα, όπως είναι και ο χαρακτήρας του Μουσείου. Γι’ αυτό άλλωστε και όλες οι εκδηλώσεις, όπου γίνονται, προσελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου και έχουν μαζική προσέλευση κοινού, με χιλιάδες θεατές, που ξεπερνούν τα τοπικά όρια δεδομένου ότι είναι αρκετοί αυτοί, που προσέρχονται από διάφορες περιοχές. Το κύριο χαρακτηριστικό, όμως, των εκδηλώσεων «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ» είναι η συμμετοχή και συνεργασία πολλών καλλιτεχνών και Επιστημόνων καθώς και πολλών ελληνικών και ξένων Πολιτιστικών Φορέων και συγκροτημάτων, που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου. Μέχρι σήμερα έχουν εμφανισθεί συγκροτήματα από: την ΑΙΓΥΠΤΟ, την ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, την AΙΘΙΟΠΙΑ, την ΑΡΜΕΝΙΑ, την ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, την ΓΕΩΡΓΙΑ, την ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, τις ΗΠΑ, την ΙΣΠΑΝΙΑ, την ΙΤΑΛΙΑ, την ΚΙΝΑ, την ΚΟΥΒΑ, την ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, τη ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ, την ΟΥΓΓΑΡΙΑ, την ΡΟΥΜΑΝΙΑ, τη ΡΩΣΙΑ (από το Dagistan,το Baskorstan και το Volgogrand, την Αγ. Πετρούπολη), την ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ, την ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ κ.ά.

Όμως στη μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων, έχει συμβάλλει σημαντικά, με την έντονη προβολή τους, και η ουσιαστική υποστήριξη όλων των εκάστοτε χορηγών και όλων των τοπικών και άλλων ΜΜΕ ( Ημερήσιος και Περιοδικός Τύπος Ελασσόνας και Λάρισας, Τηλεόραση και τοπικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί).

Επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ» είναι ότι, κάθε χρόνο, αφιερώνονται σε σημαντικά πολιτισμικά και κοινωνικά ζητήματα γενικότερου διατοπικού και υπερεθνικού χαρακτήρα, που απασχολούν ευρύτερα τη διεθνή και τοπική κοινωνία, με σκοπό να αναδειχθούν, μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια, πτυχές σύγχρονων κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων. Για το λόγο αυτό φέτος οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στη ΝΤΟΠΙΑ ΣΠΟΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, για την ανάδειξη και τη σωτηρία της γεωργικής βιοποικιλότητας και την αποφυγή των μεταλλαγμένων προϊόντων. Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Απόστολος Βάλλας, εκδότης, και η κ. Μαρία Ζαχαρή-Σαχινίδου, βιολόγος εκπαιδευτικός.

Παραδοσιακό συγκρότημα των ελληνόφωνων AGRIKO

Monnyth Dance House

Σύλλογος Καβακλιωτών Αιγινίου Πιερίας «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ»

Χορευτική Ομάδα Κινέζων Γυναικών

Κέντρο Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού

Περιοδικό “Χοροστάσι” – Τεύχος 32
http://www.sachinides.com/Xorostasi_32.pdf

 

 

 

Advertisements