από το Αγροτικό-Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων Ελασσόνας

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε το 17ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ-ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2011», στις 28 Αυγούστου 2011, από το ΑΓΡΟΤΙΚΟ-ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, το οποίο έχει την έδρα του στην Γαλανόβρυση και το Στεφανόβουνο Ελασσόνας.

Οι εκδηλώσεις έγιναν με τη συνδιοργάνωση του ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ και υπό την αιγίδα της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, με την συμμετοχή μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων από την ΟΥΚΡΑΝΙΑ, τη ΣΟΥΗΔΙΑ, την ΓΕΩΡΓΙΑ και την ΕΛΛΑΔΑ. Ειδικότερα συμμετείχαν τα συγκροτήματα:
– Εθνικό Φολκλορικό συγκρότημα΄΄RODOSLAV΄΄, από την Ουκρανία,
– Καλλιτεχνικό συγκρότημα ΄΄MERANI΄΄ του Κρατικού Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου Τιφλίδας, από την Γεωργία,
– Μουσικό συγκρότημα του ΑΝDERS LARSSON από τη Σουηδία,
– Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Ν.Πιερίας ΄΄Ο ΟΛΥΜΠΟΣ΄΄.

Tο πρόγραμμα παρουσίασε ο διακεκριμένος σκηνοθέτης ΚΩΣΤΑΣ ΚΙΝΗΣ.

Επίσης, κατά την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε και η 6η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.

Την επιμέλεια και τον γενικό συντονισμό όλων των εκδηλώσεων είχε ο Πρόεδρος του Μουσείου ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ, Δρ. Κοινωνιολογίας.

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ της εκδήλωσης ήταν οι ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ, ενώ ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ήταν και πάλι: η ΕΤ 3, το θεσσαλικό τηλεοπτικό κανάλι Τ R Τ καθώς και οι εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΚΔΟΣΗ και ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ και οι Ραδιοφωνικοί σταθμοί Ελασσόνας και Λάρισας. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ξένα συγκροτήματα, κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα, εκτός από τα Αραδοσίβια, εμφανίστηκαν και στην Βερδικούσια Ελασσόνας και στο Αιγίνιο Πιερίας, ενώ, παράλληλα, επισκέφθηκαν και τα Μετέωρα και την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σε όλο το διάστημα της παραμονής τους, τα ξένα συγκροτήματα είχαν άψογη συνεργασία τους αλλά ενώ η επαφή τους με το ελληνικό κοινό ήταν άμεση και πολύ ευχάριστη.

Όλες οι παραστάσεις τους ήταν πολύ επιτυχημένες και άρτιες καλλιτεχνικά και προκάλεσαν τον θαυμασμό και έναν έντονο ενθουσιασμό στους χιλιάδες θεατές που τις παρακολούθησαν. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι χοροί, τα τραγούδια και οι φορεσιές τους αλλά και η αμεσότητα και επικοινωνία που είχαν όλοι οι καλλιτέχνες με το ελληνικό κοινό. Μάλιστα, για τις εμφανίσεις τους αυτές, εκφράσθηκαν πολλά κολακευτικά σχόλια, τόσον από πολλούς θεατές, όσο και από τις τοπικές εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια ΕΤ3 και ΤRΤ, στα δελτία ειδήσεων, ως ένα υψηλό καλλιτεχνικό γεγονός, που είχε μιαν ιδιαίτερη σημασία για όλη την Ελλάδα, δεδομένου ότι με την παρουσία τους στην Ελλάδα, ενισχύθηκε, πραγματικά, η φιλία των λαών.

Γενικότερα, το ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ, που είναι ένα πραγματικό ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ, με τις εκδηλώσεις του αυτές και με το δημιουργικό του έργο και την έντονη πολιτιστική του δράση, έχει ως βασικό του στόχο την προαγωγή του Λαϊκού Πολιτισμού. Συγχρόνως, επιδιώκει να ανακουφίζει και να ψυχαγωγεί τους αγρότες της ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΓΗΣ καθώς και όλους τους φίλους του Αγροτικού Πολιτισμού, οι οποίοι, κάθε χρόνο, πλαισιώσουν μαζικά όλες τις εκδηλώσεις του. Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ-ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ αποτελεί κυρίως ένα ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ που έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον καταξιωμένους και σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της ευρύτερης περιοχής και της χώρας μας. Ιδιαίτερα διακρίνεται για την ποιότητα και το υψηλό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό του επίπεδο και για το λόγο αυτό έχει αποκτήσει διατοπικό χαρακτήρα, όπως είναι και ο χαρακτήρας του Μουσείου. Γι’ αυτό άλλωστε και όλες οι εκδηλώσεις, όπου γίνονται, προσελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου και έχουν μαζική προσέλευση κοινού, με χιλιάδες θεατές, που ξεπερνούν τα τοπικά όρια δεδομένου ότι πολλοί προσέρχονται σε αυτές από διάφορες περιοχές.

Το κύριο χαρακτηριστικό, όμως, των εκδηλώσεων «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ» είναι η συμμετοχή και συνεργασία πολλών καλλιτεχνών και Επιστημόνων καθώς και πολλών ελληνικών και ξένων Πολιτιστικών Φορέων και συγκροτημάτων, που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου. Μέχρι σήμερα έχουν εμφανισθεί συγκροτήματα από: την ΑΙΓΥΠΤΟ, την ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, την AΙΘΙΟΠΙΑ, την ΑΡΜΕΝΙΑ, την ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, την ΓΕΩΡΓΙΑ, την ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, τις ΗΠΑ, την ΙΣΠΑΝΙΑ, την ΚΙΝΑ, την ΚΟΥΒΑ, την ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, τη ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ, την ΟΥΓΓΑΡΙΑ, την ΟΥΚΡΑΝΙΑ, τη ΡΟΥΜΑΝΙΑ, τη ΡΩΣΙΑ (από το Dagistan, το Baskorstan, το Volgogrand και την Αγ. Πετρούπολη), τη ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ, τη ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ, τη ΣΟΥΗΔΙΑ κ.ά.

Όμως, στην μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων, έχει συμβάλλει σημαντικά, με την έντονη προβολή τους, και η ουσιαστική υποστήριξη όλων των εκάστοτε χορηγών και όλων των τοπικών και άλλων ΜΜΕ.

Επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ» είναι ότι κάθε χρόνο αφιερώνονται σε σημαντικά πολιτισμικά και κοινωνικά ζητήματα γενικότερου διατοπικού και υπερεθνικού χαρακτήρα, που απασχολούν ευρύτερα τη διεθνή και τοπική κοινωνία, με σκοπό να αναδειχθούν, μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια, πτυχές σύγχρονων κοινωνικών και άλλων λαϊκών προβλημάτων. Για το λόγο αυτό, οι φετινές εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ και την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011, προκειμένου να προβληθεί η μεγάλη σπουδαιότητα της αξίας που έχει η κοινωνική ευαισθητοποίηση για την έμπρακτη έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης, ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες μας που διέρχεται ο τόπος και η σκληρά δοκιμαζόμενη κοινωνική συνοχή. Άλλωστε η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελούσε, πάντα, τη βάση της παραδοσιακής μας κοινωνίας και θα πρέπει να συνεχίσει, και στη σύγχρονη κοινωνία, θέτοντας ο καθένας και η κάθε μια το καλό του κοινωνικού συνόλου πάνω από το ίδιον όφελος.
Επίσης, ο εθελοντισμός συμβάλλει στη δημιουργία μιας δημοκρατικότερης και πιο υπεύθυνης κοινωνίας και μάλιστα, αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία στις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος και η σκληρά δοκιμαζόμενη κοινωνική συνοχή.

6η ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 2: ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ Παραδοσιακά βιολογικά τοπικά προϊόντα και εδέσματα Υπεύθυνος: Αθανάσιος Μηνάς, βιοκαλλιεργητής Οινοποιός
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 3: Α. Σ. ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΠΝΩΝ ΠΟΥΡΩΝ ΄΄Η ΠΟΤΑΜΙΑ΄ Πούρα Δομενίκου και άλλα τοπικά προϊόντα Υπεύθυνος: Γιάννης Τσούτσος, Πρόεδρος
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 4: ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Ούζο Τυρνάβου, κρασιά κ.ά. Υπεύθυνος: Ευάγγελος Βασιλείου, Πρόεδρος
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 5: ΦΕΤΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Τυροκομικά Προϊόντα Νίκου Μπίζιου Υπεύθυνος: Σταύρος Σαχινίδης
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 6: ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ Υπεύθυνος: Βασίλης Οικονόμου ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ

Κατά την διάρκεια της Έκθεσης, η δοκιμή και γευσιγνωσία όλων των παραπάνω τοπικών προϊόντων ήταν δωρεάν, με την ευγενική προσφορά όλων των εκθετών.

Γενική Επιμέλεια Έκθεσης : Δρ Κώστας Σαχινίδης

Καλλιτεχνικό συγκρότημα ΄΄MERANI΄΄ Γεωργίας

Καλλιτεχνικό συγκρότημα ΄΄MERANI΄΄ Γεωργίας

Μουσικό συγκρότημα του ΑΝDERS LARSSON από τη Σουηδία

Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Ν.Πιερίας «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ»

Εθνικό Φολκλορικό συγκρότημα «RODOSLAV», από την Ουκρανία

Εθνικό Φολκλορικό συγκρότημα «RODOSLAV», από την Ουκρανία

Περιοδικό «Χοροστάσι» – Τεύχος 36

 

 

 

Advertisements