Με παλλαϊκή συμμετοχή και μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν στις 17-72010 τα εγκαίνια του πρώτου παραδοσιακού σπιτιού του Αγροτικού-Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων Ελασσόνας, όπου ήδη στεγάζονται πολλά μουσειακά αντικείμενα του παραδοσιακού οικιακού εξοπλισμού.

Η έναρξη των εγκαινίων έγινε με αγιασμό και ακολούθησαν χαιρετισμοί από:

-τον Πρόεδρο του Μουσείου Δρα Κώστα Σαχινίδη, ο οποίος αναφέρθηκε, κυρίως, στο ιστορικό της ίδρυσης του Μουσείου (η ομιλία του καταχωρείται παρακάτω),

-τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Γεώργιο Πασχόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στο Μουσείο της Αγροτιάς, ως έναν ακόμη επισκέψιμο χώρο που περικλείει μέσα του την καθημερινή ζωή και τις αγωνίες των αγροτών από παλιά,

-τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος, χαρακτήρισε το Μουσείο ως έναν πολύτιμο χώρο για την στέγαση του θησαυρού του τοπικού πολιτισμού και ως μια ευκαιρία να δουν οι νεότεροι πως ζούσαν παλαιότερα οι αγρότες, οι καπνοπαραγωγοί, και οι κτηνοτρόφοι της επαρχίας Ελασσόνας. Ακόμη τόνισε οτι θα συμβάλλει, με όλες του τις δυνάμεις, για την ολοκλήρωση και των υπόλοιπων κτηρίων του Μουσείου.

-τον βουλευτή Λάρισας κ. Αστ. Ροντούλη, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να ενισχυθεί ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας και της περιοχής, ώστε να μη «μαραζώσει» ο τόπος,

-τον πρώην Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου καθηγ. κ. Βασίλη Φίλια, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το Μουσείο αυτό αποτελεί ανάχωμα αντίστασης στη λαίλαπα ισοπέδωσης των πάντων, που κυριαρχεί στη σημερινή εποχή καθώς και μια ακόμη κιβωτός πολύτιμων αξιών του λαϊκού πολιτισμού και ενός θεματοφύλακα της ελληνικής παράδοσης. Ακόμη αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της ελληνικής γλώσσας, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε, παράλληλα με τον υλικό πολιτισμό.

-τον Δρα Γεώργιο Αικατερινίδη, τ. Δ/ντή του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε και τα εξής (ολόκληρη η ομιλία του καταχωρείται σε άλλη στήλη): «Στην σημερινή εκδήλωση, η οποία αυτοδικαίως παίρνει μια ξεχωριστή τιμητική θέση στα πολιτιστικά χρονικά της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας, θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά μου συγκίνηση πραγματοποιείται η αλληλοευχή που δίναμε πριν από δέκα χρόνια και πλέον χρόνια, την Κυριακή της 21ης Φεβρουαρίου του 1999, στην θεμελίωση του Μουσείου, να βρεθούμε και πάλι εδώ στα εγκαίνιά του. Συγχρόνως εν είδει εγκάρδιων χαιρετισμών και θερμών ευχαριστιών και συγχαρητηρίων προς όλους όσοι κατά τον οποιαδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του λαμπρού επιτεύγματος, ας μου επιτραπεί να κάνω μια τρίλεπτη αναφορά στα λαογραφικά μουσεία ως έκφραση του παραδοσιακού μας πολιτισμού».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κοπή της κορδέλας από τον κ. Υφυπουργό, συνεπικουρούμενο από τον κ. Δήμαρχο, τον κ. Βουλευτή και τον Πρόεδρο του Μουσείου, και ακολούθησε η περιήγηση των επισήμων και όλων των παρευρισκομένων στους εκθεσιακούς χώρους. Αμέσως μετά ακολούθησε δεξίωση όλου του κόσμου με παραδοσιακές πίτες και άλλα εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες των Αραδοσιβίων καθώς και με ψητά αμνοερίφια και φέτα Ελασσόνας που πρόσφεραν κτηνοτρόφοι και τυροπαραγωγοί της περιοχής.

Η τελετή των εγκαινίων έκλεισε με χορούς και τραγούδια από τα συγκροτήματα των Φορέων:
> Κέντρο Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού
> Πολιτιστικός Σύλλογος Αραδοσιβίων
> Χορευτική Ομάδα Κινέζων Γυναικών
> Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Λόφου Ολύμπου.

Έπαιξαν, αφιλοκερδώς, οι μουσικοί: Νίκος Δημητριάδης, ποντιακή λύρα Μάκης Ιωαννίδης, ποντιακή λύρα Ολυμπία Ιωαννίδου, νταούλι, τραγούδι Παναγιώτης Κατσίπης, βιολί Άκης Τσιτσικλής, μπουζούκι Αλεξάνδρα Τσούκη, κρουστά.
Τραγούδησαν οι: Ομάδα Γυναικών Αραδοσιβίων Αθανάσιος Νικούλης Στέργιος Τάτσιος.

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Κώστας Κινής, ενώ την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Δρ Κώστας Γ. Σαχινίδης.
Το ίδιο πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσιάστηκε, την επόμενη ημέρα, και στην Κοινότητα Βερδικούσιας Ελασσόνας, με πλήθος θεατών.

Κοπή της κορδέλας από τους κ.κ. Υφυπουργό Φ. Σαχινίδη, το Βουλευτή Α. Ροντούλη, το δήμαρχο Γ. Πασχόπουλο και τον πρόεδρο Κ. Σαχινίδη (Φωτό: Στάθης Σαχινίδης)

Ο καθηγητής κ. Βασίλης Φίλιας (Φωτό: Στάθης Σαχινίδης)

Ο Δρ Γεώργιος Αικατερινίδης (Φωτό: Στάθης Σαχινίδης)

Περιοδικό «Χοροστάσι» – Τεύχος 32
http://www.sachinides.com/Xorostasi_32.pdf

 

 

 

Advertisements